Aanbod Universiteit Leiden 2016-2017

Met de hele klas naar een laboratorium of zelf leren om een lessenreeks te ontwikkelen? Hulp van studenten bij onderzoekend leren in de klas of een professionaliseringsbijeenkomst bijwonen? Het kan allemaal!

Hieronder staat het aanbod van de Universiteit Leiden voor het schooljaar 2016-2017; beschikbare onderdelen kunnen al aangevraagd worden. Deze website wordt voortdurend geactualiseerd, dus nieuw aanbod wordt steeds toegevoegd.

Lespakketten

In de lessenreeksen van het Wetenschapsknooppunt Leiden leren de kinderen gedurende 6 weken over een bepaald onderwerp én leren zij zelf onderzoek doen aan de hand van de onderzoekscyclus. Aan de lessenreeksen zijn geen kosten verbonden. Bekijk hier de onderwerpen en aanvullende informatie.

Onderzoekswerkboek

Liever aan de slag met eigen materiaal? Het Wetenschapsknooppunt Leiden stelt een werkboek voor leerlingen beschikbaar op basis waarvan scholen zelf een lessenserie van 6 weken kunnen maken. In dit werkboek worden de 6 stappen van de onderzoekscyclus doorlopen met praktische tips voor de leerling. Het gekozen onderwerp kan daar door de leerkracht aan toegevoegd worden. Er bestaan verschillende werkboeken voor verschillende groepen:
– Onderzoekswerkboek: groep 7/8
– Onderzoekswerkboek junior: groep 5/6
– Onderzoekswerkboek start: groep 3/4/5, tevens voor NT2 leerlingen
De onderzoekswerkboeken voor leerlingen kan aangevraagd worden via het online formulier; hier zijn geen kosten aan verbonden.

Professionalisering

Wij bieden een workshop ‘Handvatten voor onderzoekend leren’ aan, waarin de onderzoekscyclus gebruikt als uitgangspunt om te leren hoe je zelf materiaal kunt maken voor onderzoekend leren. Ook een workshop over ‘vragen stellen’ behoort tot de mogelijkheden.

Wetenschapscongres junior

De Universiteit Leiden organiseert in 2017 voor de tweede keer een werkstukkenwedstrijd voor leerlingen.

Samenwerkingspartners

Het Wetenschapsknooppunt Leiden werkt samen met verschillende partners in de regio:

  • Verwonderpaspoort bundelt het Leidse educatieve aanbod voor Natuur, Wetenschap en Technologie. Het aanbod, zowel fysiek als online, sluit aan bij de kerndoelen wereldoriëntatie, natuur en aardrijkskunde. Leerlingen zijn actief bezig met kennisverwerving en ontwikkelen 21st century skills. www.verwonderpaspoort.nl.
  • Junior Science Lab (JSL) is een laboratorium van de Universiteit Leiden voor basisscholen en middelbare scholen. Dit laboratorium is uitgerust met allerhande apparatuur en middelen om onderwijs te verzorgen en proeven te doen. Meer informatie en aanmelding: www.juniorsciencelab.nl.
  • Universe Awareness (UNAWE) gebruikt de grootsheid en schoonheid van het heelal om jonge kinderen (4 tot 10 jaar) – vooral uit kansarme situaties – te inspireren en interesseren voor wetenschap en technologie. UNAWE gebruikt ook de weidsheid van het heelal om tolerantie voor verschillende culturen en een gevoel van wereldburgerschap aan te moedigen. UNAWE wordt gecoördineerd vanuit de Universiteit Leiden, in Nederland. UNAWE componenten zijn leerkrachtentrainingen, de productie van educatieve materialen van een hoge kwaliteit en het onderhouden van een internationaal/interdisciplinair netwerk. Zie: UNAWE educatieve materialen, UNAWE Universe in a Box -met do it yourself handleiding, Space Scoop – nieuws uit het heelal voor kinderen en De supercoole amateur astronoom.
  • LATO (Leidse Aanpak voor Talentontwikkeling). Het Wetenschapsknooppunt Leiden is vertegenwoordigd in de LATO.