Aanbod Universiteit Leiden

Hulp van studenten in de klas of onderzoekend leren stimuleren in een werkstukkenwedstrijd? Met de hele klas naar een laboratorium of zelf leren om materiaal voor onderzoekend leren te ontwikkelen? Het kan allemaal!

Hieronder staat het aanbod van de Universiteit Leiden voor scholen. Deze website wordt voortdurend geactualiseerd, dus nieuw aanbod wordt steeds toegevoegd.

Lespakketten

In de lessenreeksen van het Wetenschapsknooppunt Leiden leren de kinderen gedurende 6 weken over een bepaald onderwerp én leren zij zelf onderzoek doen aan de hand van de onderzoekscyclus. Aan de lessenreeksen zijn geen kosten verbonden. Bij sommige lespakketten kunnen studenten de lessen verzorgen in de klas. Bekijk hier de onderwerpen en aanvullende informatie.

Onderzoekswerkboek

Liever aan de slag met een eigen thema? Het Wetenschapsknooppunt Leiden stelt een werkboek voor leerlingen beschikbaar op basis waarvan scholen zelf een lessenserie van 6 weken kunnen maken of de kinderen helemaal vrij kunnen laten in de keuze van het onderwerp. In dit werkboek worden de 6 stappen van de onderzoekscyclus doorlopen met praktische tips voor de leerling. Het gekozen onderwerp kan daar door de leerkracht aan toegevoegd worden. Er bestaan verschillende werkboeken voor verschillende groepen:
– Onderzoekswerkboek: groep 7/8
– Onderzoekswerkboek junior: groep 5/6
– Onderzoekswerkboek start: groep 3/4/5, tevens voor NT2 leerlingen
De onderzoekswerkboeken voor leerlingen kan aangevraagd worden via het online formulier; hier zijn geen kosten aan verbonden.

Professionalisering

Wij bieden een workshop ‘Handvatten voor onderzoekend leren’ aan, waarin de onderzoekscyclus gebruikt wordt als uitgangspunt om te leren hoe je zelf materiaal kunt maken voor onderzoekend leren. Ook een workshop over ‘vragen stellen’ of workshops/begeleidingstrajecten op maat behoren tot de mogelijkheden (voor VVE, PO en VO). Informeer naar de mogelijkheden.

Wetenschapscongres junior

De Universiteit Leiden organiseert in 2019 voor de vierde keer een werkstukkenwedstrijd voor leerlingen.

Meet the professor

Ter ere van het 444-jarig bestaan van de Universiteit Leiden organiseerde het Wetenschapsknooppunt Leiden Meet the professor op 8 februari 2019 voor scholen in Leiden en Den Haag. In 2020 vindt Meet the professor plaats op vrijdag 7 februari.

Samenwerkingspartners

Het Wetenschapsknooppunt Leiden werkt samen met verschillende partners in de regio:

  • New Picture (2)Verwonderpaspoort bundelt het Leidse educatieve aanbod voor Natuur, Wetenschap, Technologie en Duurzaamheid. Het aanbod, zowel fysiek als online, sluit aan bij de kerndoelen wereldoriëntatie, natuur en aardrijkskunde. Leerlingen zijn actief bezig met kennisverwerving en ontwikkelen 21st century skills. Verwonderpaspoort is winnaar van de Museumeducatieprijs.
  • logoJSL1.docxJunior Science Lab (JSL) is een laboratorium van de Universiteit Leiden voor basisscholen en middelbare scholen. Dit laboratorium is uitgerust met allerhande apparatuur en middelen om onderwijs te verzorgen en proeven te doen.
  • unawe_logoSterrewacht Leiden (UNAWE) gebruikt de schoonheid en grootsheid van het heelal om jonge kinderen te inspireren en interesseren voor wetenschap en technologie. Het programma beoogt tevens kinderen kennis te laten maken met wereldburgerschap en verdraagzaamheid en hen te tonen dat ze deel uitmaken van een internationale gemeenschap..
  • Hortus botanicus Leidenhortus logo biedt diverse onderwijsprogramma’s voor basisscholen en voortgezet onderwijs waarin de oudste botanische tuin van Nederland met zijn bijzondere kassen, imposante bomen en planten uit allerlei klimaatgebieden centraal staat.
  • LATOLATO (Leidse Aanpak voor Talentontwikkeling): het Wetenschapsknooppunt Leiden is vertegenwoordigd dit netwerk van ongeveer 50 Leidse partners.