Erasmus Science Programme

Zelf onderzoek doen en kennis maken met wetenschap. Dat is de kern van het verrijkingsonderwijs speciaal voor uitblinkers uit 2 en 3 vwo. Durft uw school de uitdaging aan?

Erasmus Science Programme

Het project start met een les over onderzoek doen door een tutor-student. Hierna oriënteren de leerlingen zich, o.b.v. een eigen tutor-student, gedurende 20 weken in de 6 stappen van de onderzoekscyclus. De tutor-student verzorgt de begeleiding deels in de klas en deels op afstand.

Er zijn drie thema’s waaruit gekozen kan worden, t.w.:

Het thema Rotterdam 010: Rotterdam = Booming! Maak kennis met de mooie en minder goede kanten van Rotterdam. De nieuwe ontwikkelingen zijn goed en gaan snel maar kunnen de bestaande problemen niet zo maar ten goede keren. Wat is de goede koers voor deze stad in de 21e eeuw? In deze module mag je er onderzoek naar doen en… loop je zomaar de kans dat jouw initiatieven en ideeën straks daadwerkelijk omgezet worden in actiepunten.

Het thema Ons Brein en de Vrije Wil wordt belicht vanuit de neurowetenschappen, psychologie en filosofie. Drie wetenschappers nemen je mee naar hun kennis over onze hersenen, ons gedrag en wanneer we vinden dat we iets uit vrije wil doen. De hersenen zijn het meest mysterieuze en bepalende stukje van ons lichaam……..

Het thema Haven van de Toekomst: Rotterdam stond bekend als havenstad van harde en gespierde werkers. Maar de wereld verandert en de haven gaat in snel tempo hierin mee! Nu zijn het veelal gewone mensen die werken met microrobots, drones, 3d printers e.d. Milieu is een belangrijk item. Zoeken naar nieuwe energiebronnen, hergebruik van Co2, restwarmtegebruik. Zoek mee naar oplossingen om de haven nog slimmer, efficienter en schoner te maken!!

IMG_1609IMG_1609

Planning

Duur project: Wekelijks werken de leerlingen 2–3 uur aan het project. De start is op donderdagochtend 9 november en de afsluiting (met de beste presentaties van iedere school) op vrijdagochtend 20 april. Beide bijeenkomsten zijn op locatie van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

IMG_1537IMG_1537

Aanmelden

Scholen kunnen groepen van circa 15 leerlingen aanmelden voor dit project via het aanmeldformulier. Deze leerlingen kunnen uit verschillende klassen afkomstig zijn. Per groep betaalt de school een eigen bijdrage van 1.500 euro.

Door verzending van uw aanmeldingsformulier  gaat u akkoord met de algemene voorwaarden  .