PO Bovenbouw

Lesmateriaal

Op deze pagina vindt u lesmateriaal dat is ontwikkeld door of in samenwerking met Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland.

Geluid in de klas

In dit onderzoeksproject gaan leerlingen in het basisonderwijs aan de slag met het thema geluid. Ze doen exploratief onderzoek door middel van observeren en interviewen. In twee lessen doorlopen ze de hele onderzoekscyclus.

Meer informatie

Aanbod Universiteit Leiden

Hulp van studenten in de klas of onderzoekend leren stimuleren in een werkstukkenwedstrijd? Met de hele klas naar een laboratorium of zelf leren om materiaal voor onderzoekend leren te ontwikkelen? Het kan allemaal!

Meer informatie

Gratis e-learning ontwerpend leren

Met deze e-learning module ‘Ontwerpend leren’ maakt u uitgebreid kennis met de didactiek van ontwerpend leren. De module is ontwikkeld door Heutink in samenwerking met het Wetenschapsknooppunt TU Delft en ontwerpbureau Meeple.

Meer informatie

Lespakketten

In de lespakketten van het Wetenschapsknooppunt Leiden leren de kinderen gedurende 6 weken over een bepaald onderwerp én leren zij zelf onderzoek doen aan de hand van de onderzoekscyclus.

Meer informatie

Muziekinstrumenten maken voor de BZT-show

De BZT-show organiseert de grote XXL muziekwedstrijd, waarbij leerlingen mee kunnen doen met hun eigen fantasie-instrument. In deze casus wordt stap voor stap uitgelegd hoe leerlingen hun eigen instrument kunnen bedenken en maken.

Meer informatie

iDesign: ontwerp een app

WhatsApp, Facebook, Twitter, Wordfeud... apps maken ons leven een stuk leuker en handiger! In dit project “iDesign“ gaan leerlingen zelf een nieuwe app ontwerpen die brugklassers helpt bij de kennismakingsperiode op de middelbare school.

Meer informatie

Handleiding in de Ruimte

Dit ontwerpproject is geschikt voor groep 5 tot en met 8 en heeft als doel de meest wonderlijke producten te maken die in de ruimte op een planeet bruikbaar zijn.

Meer informatie

Handleiding Zeepbellen onderzoek!

In deze handleiding geven we een opzet voor een onderzoek naar het maken van zo groot mogelijke zeepbellen. Dit onderzoek kan in een dagdeel worden uitgevoerd door groep 1 tot en met groep 8.

Meer informatie

Lesbrief: ‘Wie ben ik?’

In een les over persoonlijkheid komen leerlingen van groep 7 en 8 er achter wat hen maakt tot wie ze zijn. De les duurt circa 2 uur.

Meer informatie

Lesbrief: ‘Ieder kind is uniek’

In twee lessen van circa 75 minuten verdiepen de kinderen zich in wat het betekent om ADHD, autisme, dyslexie, down syndroom of een hoog IQ te hebben.

Meer informatie

Lesbrief: ‘Het bijzondere getal Pi’

In een uitdagende les over het bijzondere getal Pi gaan (plus)leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool op zoek naar de eigenschappen van cirkels.

Meer informatie

Digitale lesmodule Techniek? Doe je ding!

Een praktische digitale lesmodule waarmee leerlingen aan de hand van diverse doe-opdrachten, technische basisprincipes leren, steeds eindigend in een ontwerpopdracht.

Meer informatie