terug naar overzicht

Nieuw lesmateriaal

12 december 2017 — Wetenschapsknooppunt Leiden

Ontdek de ruimte, leer over communicatie en beleef het Levend Lab aan de hand van onderzoekend leren in de klas. Voor snelle beslissers is er een verrassingspakketje.

Lespakketten

Onderzoekscyclus RGB web dichtOnlangs zijn 2 nieuwe lespakketten voor onderzoekend leren verschenen: Ontdek de ruimte (groep 5/6) en Hallo wie is daar? (communicatie, groep 4). Begin 2018 komt ook het lespakket Levend Lab beschikbaar; dit pakket is nu al aan te vragen. In de lessenreeksen leren de kinderen gedurende 6 weken over een het onderwerp én leren zij zelf onderzoek doen aan de hand van de onderzoekscyclus. Voor alle lespakketten is een leerkrachtenhandleiding beschikbaar. Aan de lespakketten zijn geen kosten verbonden.

Hallo wie is daar? (communicatie)

Voor groep 4 basisschool.
Inhoud: Op speelse wijze worden de leerlingen zich in 6 weken bewust van hun eigen communicatiemogelijkheden én die van de mensen om hen heen. Ook wordt aandacht besteed aan veelgebruikte communicatiemiddelen, zoals telefoons en computers. Bij ieder hoofdstuk maken de kinderen kennis met een wetenschapper die uitlegt wat communicatie betekent in zijn/haar vakgebied.

Ontdek de ruimte

Voor groep 5 en 6 basisschool.
Inhoud: deze lesmodule neemt de leerlingen 6 weken lang mee op reis door de ruimte. Ze leren over de ruimtegeschiedenis, mogelijk buitenaards leven en denken na over hoe de mens zich in de toekomst door het heelal zal bewegen.

Dit materiaal is ontwikkeld in samenwerking met Mirjam Kuijpers (leerkacht).

Levend Lab

Levend Lab2Voor groep 5 en 6 basisschool.
Inhoud: met deze lesmodule leren de leerlingen in 6 lessen over onder andere waterkwaliteit, kriebelbeestjes en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast krijgen ze inzicht in hoe hier onderzoek naar wordt gedaan in het Leidse ‘Levend Lab’. Ook voeren de leerlingen zelf een onderzoek uit binnen één van de  vier thema’s die in de module worden aangereikt. Zodoende kunnen de leerlingen na het afronden van de module antwoord geven op vragen als: hoe wordt ons drinkwater gezuiverd? Welk waterdiertje zorgt voor helder slootwater? Wat is het antwoord op mijn onderzoeksvraag?

Dit materiaal is ontwikkeld in samenwerking met dr. Maarten Schrama (Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden).

verrassingenTIP: de eerste 25 scholen, die dit lespakket aanvragen, ontvangen een verrassingspakketje met materialen die gebruikt kunnen worden bij het lespakket en bij andere proefjes!

Aanvragen

Deze lespakketten zijn aan te vragen via het online formulier.