terug naar overzicht

Succesvolle samenwerking honours-studenten en pabo’s in Rotterdam

14 mei 2014 — Wetenschapsknooppunt EUR

De 'Mini-Darwins in de Amazone' bieden inspiratie aan studenten van Erasmus MC en de pabo. In het najaar van 2014 komen de leukste lessen beschikbaar voor verdere verspreiding. Houd deze website in de gaten!

mini-darwins AmazoneWin-win
Teams van geneeskunde- en pabo-studenten werken momenteel samen aan het ontwikkelen van lessen rond het fraaie boek ‘Mini-Darwins in de Amazone’. Voor de 20 honours-studenten van Erasmus MC een uitgelezen kans om iets te leren van didactiek en lesgeven. Voor de 3e en 4e-jaars pabostudenten is het leerzaam zich te verdiepen in een wetenschappelijk onderwerp en iets van hun kennis over te dragen. In juni worden de lessen op 10  basisscholen uitgevoerd. De ontwikkelde lessen worden daarna via de website breed toegankelijk gemaakt.

levend standbeeldEnergizer
Het Wetenschapsknooppunt werkt al langer samen met twee Rotterdamse pabo’s  (Thomas More en Hogeschool Rotterdam). EUR-studenten volgen didactische training door pabo-docenten en pabo-studenten geven samen met EUR-studenten les op de basisschool. De samenwerking met honours-studenten van Erasmus is nieuw. Voor de pabo-studenten een goede kans om hun kennis en ervaring van lesgeven over te dragen. Direct bij de eerste bijeenkomst hebben ze het belang van ‘icebreakers’ toegelicht en geïllustreerd. Dat was nieuw voor de wetenschappelijke studenten; in de collegebanken maak je geen levend beeldhouwwerk.

Maatschappelijke doelstelling
Deze honoursgroep van Erasmus MC bestaat uit 2e jaars-studenten die gedurende een heel collegejaar extra lessen en uitdaging krijgen. Daarbij geldt ook een maatschappelijke doelstelling: het is de bedoeling dat niet alleen zijzelf maar ook anderen beter worden van het programma dat zij volgen. Lesgeven in het kader van het Wetenschapsknooppunt past hier uitstekend in: de studenten leren zelf iets nieuws en brengen iets van hun expertise over aan jonge doelgroepen. Op 23 mei a.s. presenteren de tien groepjes hun lessen en wordt onderling feedback gegeven. eerste prijsEerste helft juni worden de lessen uitgevoerd. Coördinator honoursklas Charles Boucher heeft een prijs uitgeloofd voor het leukste lesidee en voor de beste lesuitvoering (waardering door leerlingen). We zijn benieuwd!