terug naar overzicht

NestWacht van start

1 september 2022 — Wetenschapsknooppunt Leiden

Doe ook mee met dit onderzoeksproject en onderzoek samen met onderzoekers hoe het plaatselijke (stads)klimaat invloed heeft op het nestelen/broeden van vogels. De school ontvangt een vogelhuisje met klimaatsensoren voor op het schoolplein, en lesmateriaal.

Onderzoek

Science Centre Delft, Citizen Science Lab Leiden en Naturalis Biodiversity Center starten in samenwerking met de knooppunten de NestWacht. In november, tijdens European City of Science Leiden 2022, starten we met een onderzoeksproject om samen met scholen en inwoners te onderzoeken hoe het plaatselijke (stads)klimaat invloed heeft op het nestelen en broeden van vogels.

NestWachters

Vogelhuisjes uitgerust met klimaatsensoren worden verdeeld over buurten en scholen in (de regio’s) Delft en Leiden. Het huisje zal meerdere jaren blijven hangen, zodat we een goede en wetenschappelijk waardevolle dataset op kunnen bouwen. Op dit moment zijn we op zoek naar scholen in Delft en Leiden die NestWachter willen worden dus graag een vogelhuisje op hun schoolplein willen plaatsen en beheren!

Waarom meedoen?

De nestkastjes bieden inzicht in het lokale klimaat en de invloed daarvan op onze omgeving en andere dieren, iets dat nog niet vaak gemeten wordt. De data wordt zichtbaar op een openbaar platform, waardoor iedereen kan zien wat er zoal gemeten wordt en daar zelf (in de klas) mee aan de slag. Daarbij wordt er voor bovenbouw PO gratis lesmateriaal ontwikkeld dat aansluit op het curriculum voor W&T onderwijs en onderzoekend en ontwerpend leren.

Lesmateriaal

Het lesmateriaal zal bestaan uit verschillende modules (van gemiddeld 1 uur) die gemakkelijk te combineren zijn afhankelijk van de behoefte en tijd. De modules zullen onder andere informatie bevatten over wetenschap (zoals wat is onderzoek doen?), verschillende onderzoeksfases m.b.t. het vogelhuisje (zoals hoe stel je een vraag?), en over natuur, vogels en klimaat in het algemeen (zoals vogels herkennen en hun levencyclus). Jouw school of klas draagt als NestWachter dus echt bij aan langdurig wetenschappelijk onderzoek en leerlingen leren al doende over hoe onderzoek doen in zijn werk gaat, over de natuur om hen heen, en over het klimaat.

Planning

We openen de inschrijvingen nu, maar de nestkastjes worden verstuurd in november. Op deze manier kunnen de huisjes de hele winter al op locatie hangen, zodat in de vroege lente vogels deze hopelijk als hun nieuw huis gaan uitkiezen. De klimaatsensoren meten wel alvast de hele winter. De enige vereisten hiervoor zijn dat het huisje in november op een geschikte plek bij school opgehangen wordt en binnen bereik van een wifi-netwerk hangt, zodat de data via de wifi-verbinding verstuurd kunnen worden naar de database. Gebruik maken van het lespakket biedt een goede verdieping aan om aan kinderen uit te leggen waarom het huisje daar hangt, wat het doet en wat je ermee kunt.

Aanmelden

In (de regio’s) Delft en Leiden worden maximaal 8 vogelhuisjes verdeeld onder scholen. Het aantal plekken is dus beperkt. Ben je geïnteresseerd om met jouw school of klas onderdeel van NestWacht te worden of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via info@nestwacht.nl.

Team NestWacht: Marit Bogert (TU Delft Science Centre), Margaret Gold (CS Lab Leiden), Anouk Spelt (CS Lab Leiden) & Leonie Bakker (Naturalis Biodiversity Centre)