terug naar overzicht

NestWacht van start

6 januari 2025 — Wetenschapsknooppunt ZH

Straks in de lente een broedseizoen lang meeleven met de vogeltjes en daarbij ook meewerken aan onderzoek? Vraag nu een nestkastjes aan en word NestWachter met je klas of school!

Project NestWacht

Project NestWacht wordt uitgevoerd door TU Delft Science Centre, Citizen Science Lab Leiden en Naturalis Biodiversity Center. Dit is een onderzoeksproject om samen met inwoners in en rondom Leiden en Delft te onderzoeken hoe het plaatselijke (stads)klimaat invloed heeft op het nestelen en broeden van vogels. Vogelhuisjes uitgerust met klimaatsensoren en een inwendige camera worden opgehangen bij scholen en publieke locaties, zoals parken of kinderboerderijen.

Lente

Het huisje betreft een prototype dat ontworpen is om in ieder geval één broedseizoen (lente 2025) te meten, maar kan eventueel meerdere jaren blijven hangen. Na dit broedseizoen zullen we het ontwerp technisch aanpassen, om zo tot een huisje te komen waarmee we een wetenschappelijk waardevolle dataset op kunnen bouwen over meerdere jaren.

Lesmateriaal

In samenwerking met de Wetenschapsknooppunten en Natuur om de hoek is een bijbehorend lespakket ontwikkeld dat bestaat uit vier onderzoekslessen rondom het slimme vogelhuisje, en vier verwonderlessen die zich richten op leren over vogels en verwondering voor de natuur. Dit lespakket kun je inzetten op de manier die bij jouw organisatie of lesplan past.

Verantwoordelijkheid en verwachtingen

Als je meedoet aan dit project word je ‘NestWachter’! Als NestWachter krijg je de verantwoordelijkheid voor een vogelhuisje en daaraan gemonteerde sensorstation en inwendige camera ter waarde van ongeveer 200 euro. Het is de bedoeling dat je deze zelf ophangt en installeert, maar we organiseren daarvoor ook een online Q&A sessie en je krijgt een uitgebreide handleiding, zodat je dit op je eigen locatie zelf kunt doen. Natuurlijk kun je ook altijd mailen.

Het huisje en deelname is gratis, maar omdat er veel tijd en materiaalkosten in het huisje verwerkt zitten, verwachten wij bij deelname aan NestWacht het volgende:

  • Een geschikte locatie om het huisje op te hangen
    Dit is een plek die veilig is van katten of andere roofdieren, minimaal 2 meter hoog hangt  aan een boom/schutting/gebouw met vrij uitzicht voor de vogels (dus niet in een bosje), én met de mogelijkheid om binnen 1,5 meter een zonnepaneeltje goed in de zon te kunnen hangen.
  • Installatie huisje
    We verwachten dat je zelf het huisje kunt ophangen en installeren en daar zelf gereedschap (bijv. een boor) voor beschikbaar hebt.
  • Het onderhouden en checken van de werking van de sensoren en camera.
    Dit is in ieder geval tot 1 september 2025 Wij monitoren op afstand, maar mocht je problemen ondervinden in de dataverzameling, dan verwachten we dat je dit meldt via info@nestwacht.nl.
  • Het inzetten van het lespakket.
    Om de beleving, betrokkenheid en de educatieve waarde van meedoen aan NestWacht te vergroten, raden wij aan om tenminste drie lessen uit het lespakket te geven. Het lespakket is modulair en is dus op verschillende manieren op meer en minder intensieve wijze in te zetten.

Start van het project

De huisjes staan klaar voor verzending en kunnen direct na ontvangst opgehangen worden. Dit omdat vogels al vroeg beginnen met het scouten van goede nestlocaties voordat de lente echt begint. We meten dan het broedseizoen van lente 2025 (breed genomen van maart t/m augustus).

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk via deze link (max. 3 minuten): https://forms.office.com/e/KzU3Wbaycz

Ontwerp van het nestkastje.