Alle scholen verzamelen 2020
 
Alle scholen verzamelen 2020
 
 

Waterkwaliteit meten met Drinkable Rivers

 
 

Wilt u met uw klas bijdragen aan echt onderzoek?
Wilt u buitenschools, onderzoekend leren met uw leerlingen?
Ga met ons de uitdaging aan en help mee!

Op 15 mei vindt de tweede editie van Alle Scholen Verzamelen plaats, een citizen science project vanuit de wetenschapsknooppunten voor alle basisscholen in Nederland. Deze editie staat in het teken van water en waterkwaliteit. De waterkwaliteit in Nederland kan namelijk een stuk beter, en daarom hebben de wetenschapsknooppunten dit keer de handen ineengeslagen met Drinkable Rivers. Drinkable Rivers zet zich in voor drinkbare rivieren over de hele wereld. Op 15 mei kunnen ook basisschoolleerlingen hun handen uit de mouwen steken en een steentje bijdragen aan echt onderzoek: Alle scholen verzamelen watermetingen!

Leerlingen uit groep 7 en 8 meten de waterkwaliteit van een rivier, beek, kanaal of sloot bij hen in de buurt. Elke aangemelde klas ontvangt een meetpakket met alle benodigdheden om de metingen te kunnen doen. Ook inbegrepen is een inleidende les over de metingen en lesmateriaal voor het opzetten van een eigen onderzoek over water en waterkwaliteit, waarbij je gebruik maakt van de meetgegevens. Totaal zijn de leerlingen op 15 mei ongeveer 3,5 à 4 uur bezig met het project.

Kijk hier voor het volledige lesmateriaal overzicht en voor tips over hoe u het aan uw reguliere lessen/lesmethode kunt koppelen.

De resultaten van alle klassen worden verzameld, geanalyseerd en teruggekoppeld voor de zomervakantie. Zo draagt uw klas bij aan écht onderzoek!

 
 
asvlogo2020-klein

Inschrijven

Inschrijven kan van 1 maart tot 1 april 2020.
Meer informatie is te vinden op www.wetenschapsknooppunten.nl/alle-scholen-verzamelen.


Tip
: vanaf 22 maart wordt op NPO2 een driedelige tv-serie uitgezonden over de 1000 kilometer lange voettocht van initiator & ecoloog Li An Phoa langs de Maas: 'De Drinkbare Maas'. 

 
 
 
 
 
Locaties
 
  TU Delft

Wetenschapsknooppunt Leiden
Hanny Gijsman
wetenschapsknooppunt@iclon.leidenuniv.nl
071 527 34 78

  TU Delft

Wetenschapsknooppunt Delft
Eveline Holla
wetenschapsknooppunt@tudelft.nl
015 278 69 66

  Erasmus Universiteit Rotterdam

Wetenschapsknooppunt EUR
Rowan Huijgen
wetenschapsknooppunt@eur.nl
010 408 9670