Alle Scholen Verzamelen!

Groep 7 en 8 gaan aan de slag als echte onderzoekers. Door heel Nederland verzamelen leerlingen data, die gebruikt worden bij een groot onderzoek. Dit jaar is het onderwerp waterkwaliteit. Inschrijving is nu geopend!

2021: Citizen Science over waterkwaliteit

Door heel Nederland gaan kinderen uit groep 7 en 8 op vrijdag 28 mei 2021 rivieren, kanalen, beekjes en sloten onderzoeken. Op deze manier kunnen we zien hoe het gaat met de gezondheid van ons water. Een gezonde rivier is namelijk het resultaat van een gezonde leefomgeving. Hoe beter het met onze rivieren gaat, hoe beter het met de natuur en omwonenden rond de rivier gaat. Samen zetten we ons in voor gezonde rivieren! Helpt jouw klas mee met dit onderzoek? Bekijk hier het filmpje van vorig jaar, om een beeld te krijgen wat deelname inhoudt.

Deelname

Doe je mee, dan ontvang je als school:

  • Een interactief webinar van wetenschapper Li An Phoa voor de leerkracht en voor de leerlingen
  • Een onderzoekskit voor de leerlingen met meetinstrumenten voor ecologische en chemische metingen die gedaan kunnen worden bij een rivier, beekje of sloot in de buurt van de school
  • Lesboekjes voor de leerlingen
  • Lesinstructie voor de leerkracht

Lees hier meer praktische informatie en FAQ.

Doet uw klas ook mee? Meld je als leerkracht aan via deze link. Let op! aanmelden is mogelijk tot 26 maart.

Data verzamelen bij de waterkant

W&T

Vanaf 2020 is Wetenschap & Technologie een verplicht onderdeel in het curriculum van school. Door mee te doen aan Alle Scholen Verzamelen maken de leerlingen (verder) kennis met onderzoekend leren en gaan ze zelf met de onderzoekskit data verzamelen voor een echt bestaand onderzoek!

Kosten

Meedoen aan Alle Scholen Verzamelen! 2021 is geheel gratis. Echter, vragen we de school wel om een aantal samples en de onderzoekskit terug te sturen naar het lab en Drinkable Rivers, zodat de wetenschappers deze kunnen analyseren en hergebruiken. De verzendkosten hiervan zijn voor de school.

Global Goals

Alle Scholen Verzamelen 2021 sluit aan bij de doelen voor duurzame ontwikkeling van de VN. Binnen deze Global Goals for Sustainable Development zijn 17 thema’s geformuleerd, waarin doelen zijn vastgesteld voor een duurzamer leven. Het event Alle Scholen verzamelen sluit aan bij de doelen: 3 Goede gezondheid en welzijn, 4 Kwaliteitsonderwijs, 6 Schoon water en sanitair, 13 Klimaatactie en 14 Leven in water.

Partners

Alle Scholen Verzamelen! wordt georganiseerd door alle universiteiten van Nederland, via de lokale Wetenschapsknooppunten. De editie van 2020 en 2021 werken we samen met Drinkable Rivers.

Terugblik thuiseditie 2020

Op 15 mei hebben leerlingen van groep 7 en 8 door heel Nederland de waterkwaliteit gemeten tijdens een speciale Thuiseditie van Alle Scholen Verzamelen!. De resultaten van het onderzoek zijn in dit online tijdschrift verzameld.