Jaarplanning 2019-2020 workshops TU Delft

Ook in 2019-2020 verzorgen we vanuit TU Delft verschillende thema-workshops. Binnenkort volgt meer informatie over de diverse workshops, nu alvast de planning.

Onderzoekend en Ontwerpend Leren (OOL); veel scholen zijn er al mee bezig en willen zich verder professionaliseren, anderen willen graag starten, maar vinden het nog ingewikkeld. Hoe pak je dit aan? Hoe eenvoudig het kan zijn? Hoe kun het naar een hoger plan tillen? Het is zelf te ervaren tijdens de bijeenkomsten ‘Onderzoekend en Ontwerpen Leren’ – voor elke klas met elk vak.

Jaarplanning 2019-2020 workshops TU Delft campus

Nr. Titel workshop Focus op Datum
1A Een handige vraag als start Iedereen 26 september
2 Maak je eigen project Iedereen 10 oktober
3 Ontwerpend leren, formatief evalueren Groep 4-8 21 november
1B Een handige vraag als start Iedereen 16 januari
4 Ontwerpen en onderzoeken binnen Wereldoriëntatie Iedereen 30 januari
5  Inzichten uit onderzoek in de klas: Your Turn Groep 4-8 13 februari
6 Presenteren kun je leren Groep 4-8 26 maart
7 Verrijk je ontwerples met de Maakotheek Groep 6-8 02 april
8 Doelgericht prototypen – voor de makers Groep 6-8 16 april
9 Ontwerpen en onderzoeken met kleuters Groep 1-4 14 mei
10 Creatief ontwerpen: tips & tools Groep 4-8 11 juni

NB: Alle workshops vinden plaats op donderdagen van 16.15-18:00 uur. De locatie is het Teaching Lab Delft, m.u.v. doelgericht prototypen. Deze vindt plaats in een FABlab in regio Den Haag (n.t.b.).

Toelichting

In samenwerking met schoolbesturen in de regio biedt het Wetenschapsknooppunt van de TU Delft 10 bijeenkomsten om je als leerkracht verder te ontwikkelen en professionaliseren op het gebied van OOL. De focus ligt in de meeste workshops op het ontwerpend leren. Er is een breed aanbod voor zowel beginners als gevorderden rondom een specifiek onderwerp, vakgebied of thema. Zo zijn er bijeenkomsten om OOL te verbinden aan bestaande lessen of thema’s, maar ook specifiek gericht op het aanleren en ontwikkelen van vaardigheden zoals empathie en creatief denken. En wat dacht je van het oppimpen van kerst met de Maakotheek of jonge kinderen aan de gang laten gaan als echte ontwerpers? Kortom: een gevarieerd aanbod waardoor je kunt aansluiten bij de bijeenkomst die past bij je eigen behoefte.

De 10 bijeenkomsten zijn steeds praktisch van aard en direct toepasbaar in de praktijk. Ze zijn in principe los van elkaar te volgen, maar in sommige gevallen is het aan te raden om ze in combinatie met een andere bijeenkomst te doen. Dit staat dan in de omschrijving als tip aangegeven.

NB: De workshop ‘Een handige vraag als start’ wordt vanwege bovengenoemde reden op twee momenten aangeboden.