Nieuwsgierig? Graag! Thema: riolering

Lesactiviteit waarin kleuters ontdekken hoe de riolering werkt.

De lesactiviteit is uitgewerkt in een fotoboekje dat u hiernaast kunt downloaden. Het fotoboekje geeft u inspiratie voor een serie lessen over alles wat met riolering te maken heeft. U ontdekt hoe u spelenderwijs een serie lessen over dit thema kunt samenstellen waarin veel ruimte is voor het eigen spoor van kleuters en het onderzoekend leren.

Veel doen

Toilet (geleend van Gamma) voor onderzoek in de klas.

Toilet (geleend van Gamma)
voor onderzoek in de klas.

In het fotoboekje ziet u hoe u het thema in uw klas kunt introduceren en gebruik kunt maken van de eigen leefomgeving bij het oproepen van vragen (want wie gaat er nu niet naar de wc?). Het fotoboekje geeft in woord en beeld weer hoe kleuters in de zandbak en met afvalmaterialen experimenteren en zo de werking van de riolering begrijpen. Centraal staat: veel doen en er samen over nadenken.

Het project is vakoverstijgend: het thema is  goed te koppelen aan rekenen. Alle activiteiten worden in woord en beeld weergegeven en niet in detail beschreven. U heeft extra informatie nodig van websites zoals www.encyclopedoe.nl en www.proefjes.nl. U leert hoe u via verschillende kleine activiteiten een omgeving creëert waarin u de nieuwsgierigheid van kleuters en de wil om te leren stimuleert. De duur van de lesactiviteit varieert van enkele uren tot drie weken lang elke dag een uur aan het thema werken.

Het fotoboekje kunt u rechts downloaden.

 

Bekijk het filmpje hier: