terug naar overzicht

250 leerlingen volgen kindercollege aan Erasmus Universiteit Rotterdam

17 maart 2014 — Wetenschapsknooppunt EUR

Op 25 februari is de tweede lessenreeks van het Erasmus Junior College met een kindercollege van start gegaan.

Kindercollege EURCirca 250 plusleerlingen van scholen uit Rotterdam en omgeving verzamelden zich op de Erasmus Universiteit en werden verwelkomd door de nieuwe rector magnificus: professor doctor Huib Pols. Gehuld in een toga met stola, wist hij de kinderen te enthousiasmeren met een mooi verhaal over de tradities in de universitaire wereld.

Na het openingscollege kregen de leerlingen een college van wetenschappers over een van de onderstaande onderwerpen. Het kindercollege Geneeskunde vond plaats op het Erasmus MC.

Economie

Wat is economie en wat doet een econoom nou eigenlijk? Dat is de vraag die prof. dr. Otto Swank tijdens het college beantwoordde. Zo vergeleek hij voetballer Ronaldo met een wetenschapper: zijn ze allebei normaal of juist niet? In de komende tijd gaan de leerlingen aan de slag met de lessenreeks ‘Ruilen met een glimlach’. Hierbij leren ze over geld en veilingen en gaan ze zelf allerlei opdrachten uitvoeren zoals strategische spellen en het maken van een Miljoenennota. 

Filosofie

Het college over de lessenreeks ‘Lenig worden in je hoofd’ werd ingeleid door filosoof Awee Prins. Hij nam de kinderen mee naar de wereld van de twijfel en wat we eigenlijk wel zeker kunnen weten. Net als Descartes vroegen de kinderen zich af:’Als ik nou aan alles twijfel – werkelijk aan alles – dan is er een ding wat ik zeker weet. Wat weet ik dan zeker…?’

Psychologie

Bij het psychologiecollege werd duidelijk dat een psycholoog op heel veel verschillende terreinen werkzaam kan zijn. Zo zijn er psychologen die menselijk gedrag onderzoek met behulp van experimenten. Dr. Jorg Huijding vertelde over hersenactiviteit en hoe dit onderzocht kon worden. Lees meer over de lessenreeks psychologie: Ons Briljante Brein.

En nu aan de slag!
Studenten van de PABO en de Erasmus Universiteit gaan de komende weken de lessenreeksen op de basisscholen uitvoeren. Hopelijk zien we de junior-wetenschappers later terug op de universiteit!

Ook meedoen?

Volgend schooljaar starten we weer opnieuw met de lessenreeksen. Lees hier alle informatie.