terug naar overzicht

Alle scholen verzamelen 2024

11 juni 2024 — Wetenschapsknooppunt ZH

Helpen jullie de wetenschappers van de Radboud Universiteit en Tilburg University om onderzoek te doen naar “Linguistic Landscaping”, het taallandschap van Nederland?

Alle Scholen Verzamelen 2024 vindt plaats op dinsdag 12 november en draagt de titel “Taal Detectives: een speurtocht naar de talen om je heen”. Samen met basisschoolkinderen van groep 6, 7 en 8 uit heel Nederland gaan we ons taallandschap onderzoeken.

Wat gaan jullie doen tijdens ASV2024?

Met jullie leerlingen brengen jullie de diversiteit van taal in de omgeving in kaart. Dat doen jullie aan de hand van een lesprogramma, een uitstapje in jullie eigen wijk, en een gezamenlijke online challenge aan het eind van de dag. Onderwerpen zoals globalisering, migratie, meertaligheid en diversiteit in de klas komen aan bod, en de leerlingen zullen als echte onderzoekers de wijk in gaan op zoek naar talen in de omgeving.

Daar maken ze foto’s van en schrijven ze onder andere op waar ze dit vinden. Terug in de klas bespreken jullie welke talen er gevonden zijn en waarom deze talen mogelijk worden gebruikt. Dit kan aan de hand van de automatisch gegenereerde kaart met locaties waar jullie taal in de omgeving hebben gevonden.

Je kunt je aanmelden op www.allescholenverzamelen.nl . Mocht je nog twijfelen maar wel meer willen weten? Je kunt je hier ook aanmelden voor de  AlleScholenVerzamelen-nieuwsbrief