terug naar overzicht

Alle scholen verzamelen – De Thuiseditie

8 april 2020 — Wetenschapsknooppunt EUR

In verband met de #CoronaCrisis is ervoor gekozen een AlleScholenVerzamelen-Thuis! editie te organiseren dit jaar.

In deze thuis-editie op vrijdag 15 mei kunnen schoolklassen hun leerlingen vanuit huis helpen om aan de slag te gaan met water en waterkwaliteit.

In samenwerking met Drinkable Rivers monitoren leerlingen van groep 7 en 8 thuis, eventueel met hulp van ouders, de waterkwaliteit bij hen in de buurt. Samen meten we zo op zoveel mogelijk plekken hoe het gaat met de ecologische gezondheid van rivieren, beekjes en sloten in Nederland.

Wat is het onderzoek waaraan je meedoet?

Helaas is de kwaliteit van veel wateren in Nederland (en ook daarbuiten) ondermaats. Drinkable Rivers wil hier verandering in brengen door samen met lokale bewoners en scholen stromend zoet water te monitoren. Dit jaar krijgen leerlingen tijdens AlleScholenVerzamelen-Thuis! door het doen van verschillende observaties, metingen en tellingen aan de waterkant inzicht in de gezondheid van hun oppervlaktewater en ervaren ze wat het belang van een goede waterkwaliteit is.In deze AlleScholenVerzamelen-Thuis! editie zullen we hoofdzakelijk focussen op de omgeving, en daarbij waterplanten en libellen gaan observeren!

Wat ga je doen?

Deelnemende leraren ontvangen (online):

  • de handleidingen voor het doen van de metingen,
  • links naar voorbereidingsmateriaal en filmpjes die de leerlingen zullen bekijken om Drinkable Rivers concepten te leren kennen en te leren over het doen van metingen, en
  • informatie over hoe de leerlingen de verzamelde data direct via een app of website door kunnen geven.

Op 15 mei gaan je leerlingen met of zonder hun ouders (afhankelijk van wat de ouder wil) naar een zelfgekozen stromend zoet waterlichaam om de metingen uit te voeren. Vervolgens geven zij de metingen online aan ons door. De resultaten worden samengevoegd met data die verzameld is in andere rivieren in Europa en wordt voor de zomervakantie geanalyseerd en teruggekoppeld. Meer in-depth informatie kan hier worden gevonden.

Inschrijven

Tot en met 15 april kunt u zich hier inschrijven.

Alvast hartelijk dank voor jullie interesse en betrokkenheid, en we kijken ernaar uit om samen met jullie weer een geslaagd onderzoek te doen!
Hebt u vragen, stuur ons een berichtje via info@allescholenverzamelen.nl