terug naar overzicht

Alle Scholen Verzamelen!

16 april 2019 — Wetenschapsknooppunt ZH

Dit jaar organiseren de wetenschapsknooppunten van de universiteiten van Nederland voor het eerst het project 'Alle Scholen Verzamelen!' voor bovenbouwklassen uit heel Nederland.

Op 12 juni, de nationale buitenspeeldag, worden al die bovenbouwleerlingen voor een dag universitair onderzoeker! Op die dag gaan we met zijn allen onderzoek doen naar buitenspelen. Buitenspelen is heel erg belangrijk, maar steeds minder kinderen spelen buiten. Universitair onderzoekers willen daarom weten hoe een fijne buitenspeelplek eruitziet. Daar hebben ze de hulp bij nodig van zo veel mogelijk bovenbouwklassen uit het hele land.

Al die leerlingen maken op hetzelfde moment een tekening van hun favoriete buitenspeelplek. Ze doen in de klas wetenschappelijk onderzoek naar hun tekening met speciaal daarvoor ontwikkelde materialen. Met behulp van lesmateriaal dat is ontworpen door de wetenschapsknooppunten oefenen de leerlingen bovendien met elementen van onderzoekend leren. De onderzoekers verzamelen de gegevens van alle leerlingen, en sturen de landelijke resultaten door naar iedere deelnemende klas. Zo kunnen de leerlingen hun eigen resultaten vergelijken met die van de onderzoekers en van andere klassen.

Alle Scholen Verzamelen is alleen een succes als er zo veel mogelijk klassen meedoen. Doe daarom ook mee! Op de website www.wetenschapsknooppunten.nl/alle-scholen-verzamelen is meer informatie te vinden over het evenement.

meisje op de grond fotograaf lize kraan

fotograaf: Lize Kraan