terug naar overzicht

Beoordeeld met een 10!

13 januari 2020 — Wetenschapsknooppunt EUR

Speciaal voor leerlingen die net in Nederland zijn komen wonen biedt het Wetenschapsknooppunt van de EUR een uniek project "Onderzoekend Leren" waarin kinderen met behulp van intensieve begeleiding aan de slag gaan met onderzoek.

De leerlingen die dit programma afgelopen jaar hebben gevolgd beoordeelde dit programma unaniem met een 10. Voor dit jaar is er nog plek voor een klas! Deelname is geheel gratis!

Unieke kans

Het unieke aan dit project is dat de leerlingen nieuwe kennis en vaardigheden verwerven door onderzoek te doen naar iets waar hun eigen interesse naar uit gaat, in plaats van ze een thema of onderwerp voor te schotelen waarmee ze aan het werk gaan.  Tevens is er stevig ingezet op de begeleiding van deze leerlingen: elk groepje van 2 à 3 leerlingen heeft een “student-docent” die hen helpt bij het uitvoeren van het onderzoek. Op die manier ontwikkelen leerlingen spelenderwijs de Nederlandse taal in het traject van 7 lessen.

Lesprogramma

In les 1 gaan ze zich verwonderen over verschillende onderwerpen. In les 2 maken ze een eigen onderzoeksvraag die aansluit bij hun nieuwsgierigheid. Vervolgens maken ze in les 3 een plannetje over hoe het onderzoek aangepakt kan worden. In les 4 voeren de kinderen het onderzoek uit, waarna ze in les 5 antwoorden formuleren op de eigen gestelde vragen. In les 6 presenteren zij hun bevindingen aan de kinderen uit de andere klassen en hun ouders en andere klassen. Het project wordt afgelosten met een onderzoeksmarkt waar leerlingen uit andere klassen en/of ouders voor uitgenodigd kunnen worden.

Meedoen?

Deelname is geheel gratis!

U kunt meedoen als:

  • uw school is gevestigd in Rotterdam;
  • op uw school of binnen uw scholengroep meerdere leerlingen zitten (minimaal 15 leerlingen, maximaal 30 leerlingen) die nog niet zo lang in Nederland wonen (vluchteling of immigrant);
  • de leerlingen al wel een beetje Nederlands spreken, maar de Nederlandse taal nog niet volledig beheersen.

Aanmelden kan per mail naar wetenschapsknooppunt@eur.nl.

Scholen worden geplaatst op volgorde van aanmelding.