terug naar overzicht

Beste Beleggersklas van Nederland

30 april 2015 — Wetenschapsknooppunt EUR

Leerlingen van de wetenschapsklas van OBS de Wilgenstam krijgen na de spannende strijd de titel ‘Beste jonge beleggers van Nederland’.

Spannende klassenstrijd

Zes weken lang speelden 20 scholen uit de regio Rotterdam het spel Beleggr met als doel om deze felbegeerde titel te krijgen en 1.000 euro te winnen voor een zelf gekozen goed doel.

Beleggr, een initiatief van Robeco in samenwerking met het Wetenschapsknooppunt van de Erasmus Universiteit Rotterdam, draait om het zo verantwoord mogelijk beleggen in aandelen. Tijdens de zes weken durende spannende klassenstrijd voor de groepen 7 en 8 van de basisschool, hebben de kinderen veel geleerd over geld en beleggen. Elke klas begon met een virtueel kapitaal van 1.000 euro, waarvan zij aandelen konden kopen van tien verschillende (fictieve) bedrijven. Op basis van nieuws items werd in de klas bediscussieerd of hetDSC_0512 nieuws invloed had op de aandelen en of de aandelenmix moest worden aangepast. De winnaar is die groep die het meest verantwoord heeft belegd. Dit is gemeten aan de hand van de behaalde winst, de bijsturing op basis van nieuws en de mate van risico die de leerlingen hebben genomen.

 

Beleggr is spannend en leerzaam

Het doel van Beleggr is om kinderen al jong financieel bewust te maken, omdat dit de basis is voor zelfredzaamheid in de toekomst. In het spel leren kinderen de principes van beleggen: inschatting van risico’s, spreiding en vanuit een langetermijnvisie handelen. Beleggr is een groot succes gebleken. De kinderen van de 20 basisscholen weten nu niet alleen wat beleggen in aandelen betekent, ze zijn er ook erg enthousiast over geworden. Het spel was op vele manieren spannend en leerzaam: begrijpend lezen, rekenen, een strategie bedenken, keuzes maken en samenwerken in de klas. Het speciaal ontwikkelde boekje ‘Een goed Belegde Boterham’ was hierbij een goed hulpmiddel. Ook de beschikbare hulplijnen naar experts van Robeco werden veelvuldig gebruikt.

Naar verwachting wordt dit spel ook volgend jaar weer gespeeld, interesse? Hou dan Beleggr.nl goed in de gaten!

Bedrijfsbezoek Robeco

Bijna 80 basisschool leerlingen uit groep 7 en 8 die het spel hebben meegespeeld of meer wilde leren over beleggen bezochten daarnaast Robeco voor een bedrijfsbezoek.

De ochtend begon met een interessant college over beleggen. Hierin werd uitgelegd wat beleggen is en hoe je zelf kan beleggen. Ook werd er gesproken over de ontwikkelingen in de toekomst die investeringswaardig zijn. Een T-shirt dat van kleur kan veranderen of je punten kan bijhouden bij een potje voetbal was wel een heel gaaf voorbeeld daarvan!

Na het college mochten de kinderen kennismaken met de directeur Roderick Munsters en was er ruime tijd voor vragen.

Als kers op de taart mochten de leerlingen meekijken met de traders op de grote schermen waar de laatste uitleg werd gegeven.

Wetenschapsknooppunt EUR bedankt Robeco voor het prettige partnerschap en samenwerking!