terug naar overzicht

Doe dit VOORAL thuis

13 mei 2014 — Wetenschapsknooppunt Leiden

In het Proefkonijnen-doeboek schrijft Bas Haring over wetenschap op een voor jongeren zeer toegankelijk manier. Een must voor iedereen die jongeren iets wil leren over onderzoek doen.

Doeboek

Proefkonijnen is een populairwetenschappelijk televisieprogramma van BNN. Het wordt gepresenteerd door de jonge BN’ers Dennis Storm en Valerio Zeno. Bas Haring en Lieven Scheire zitten in het panel dat commentaar geeft op experimenten en eerder opgenomen filmpjes. In het Proefkonijnen-doeboek  ‘Doe dit vooral thuis’ vervlecht Bas Haring fragmenten uit het televisieprogramma met toegankelijke informatie over onderzoek doen en vragen stellen. De fragmenten zijn via QR-codes direct af te spelen op smartphones.

Zelf uitzoeken

Een belangrijk element in zowel het televisieprogramma als in het doeboek is dingen zelf uitproberen: zelf vragen stellen en zelf op onderzoek uitgaan. In het onderwijs zien we dit terug bij onderzoekend en ontwerpend leren. Het doeboek is uitstekend te gebruiken om een onderzoekende houding te stimuleren. Jongeren kunnen zelf aan de slag met het boek. Voor onderwijs aan jongere kinderen zit het boek vol inspiratie voor leerkrachten.

doeboek

Het boek is voor 18,99 verkrijgbaar in diverse (online) boekhandels.