terug naar overzicht

Feestelijke start beleggr.nl

23 januari 2014 — Wetenschapsknooppunt Delft

Wetenschapsknooppunt EUR en partner Robeco lanceerden 17 januari j.l. het spel Beleggr.nl: De Beste Beleggingsklas van Nederland. Welke klas belegt het virtuele kapitaal het meest verantwoord?

6Robeco verzorgde een spetterende kick-off in de Rotterdams Schiecentrale voor 200 basisschoolleerlingen (groep 8) uit Groot-Rotterdam. Economiestudenten van EUR verzorgden de kick-off op 6 scholen in de regio.

Iedere klas krijgt een virtueel startkapitaal van
€ 1.000,-. Zes weken lang kunnen zij hiervoor aandelen kopen en verkopen van verschillende virtuele bedrijven. In de week van het geld wordt de winnende klas bekend gemaakt. Winnaar is de klas die het virtuele kapitaal het meest verantwoord belegd heeft. Aan deze eerste release doen alleen partnerscholen van het Wetenschapsknooppunt EUR mee.

Basisbeginselen van beleggen

Bij de kick-off werden de leerlingen ontvangen door Puberruil-presentator Ajouad El Miloudi en Henk Grootveld, fondsmanager van Robeco. Via interviews en een presentatie werd de kinderen de basisbeginselen van het beleggen bijgebracht. Door aansprekende voorbeelden en drie duidelijke vuistregels begrepen ze al snel wat de bedoeling was: het is belangrijk te spreiden over verschillende aandelen, niet te veel te handelen en je moet geduld hebben.

Jongens tegen de meisjes

2Uit onderzoek blijkt dat vrouwen beter beleggen dan mannen. Waarom? Vrouwen hebben meer geduld en handelen daardoor minder. Mannen zijn meer overtuigd van zichzelf en handelen daardoor meer. Tijdens de kick-off hebben we getest wie het beter zou doen: de jongens of de meisjes. Ze moesten vier vragen beantwoorden met een groen of rood bordje (ja of nee). De uitslag is deze vrouwelijke verslaggever even vergeten…..

Goed doel

We zijn allemaal benieuwd hoe de groepen het gaan doen en wie de Beste Beleggersklas van Nederland wordt. De winnaar mag de hoofdprijs van € 1.000,- aan het zelfgekozen goede doel overhandigen.

Werkboek

4Wetenschapsknooppunt EUR maakte een werkboek met achtergrondinformatie, tips en opdrachten over geld, sparen en beleggen. Handig als aanvulling op het spel en de opdrachten zijn divers: van het berekenen van rente en inflatie tot groepsdiscussies over wat goed is om te doen als je geld investeert. Een bedrijf groeit immers als het meer geld te besteden heeft en welke bedrijven zijn dan ook op de lange termijn goed voor de wereld?

Kijk op www.beleggr.nl voor meer informatie.