terug naar overzicht

Gastcollege bij Robeco voor 75 basisschoolleerlingen

12 december 2013 — Wetenschapsknooppunt EUR

Op 28 november brachten 75 basisschoolleerlingen een bedrijfsbezoek aan Robeco. Hier maakten ze kennis met een hele nieuwe wereld: die van beleggen.

Met bussen werden de vijf groepen leerlingen uit groep 7 en 8 opgehaald voor het bedrijfsbezoek ana Robeco aan de Coolsingel te Rotterdam. De kinderen kregen een gevarieerd programma met een gastcollege, een bezoek aan de traders en een ontmoeting met de hoogste baas van Robeco. Dit bedrijfsbezoek is de jongste aanvulling op de lessenreeks Economie van het Erasmus Junior College van Wetenschapsknooppunt EUR. Het was een groot succes!

Gastcollege

2Fondsmanager Henk Grootveld nam de kinderen mee in de wereld van beleggen. Hij deed dat zeer aansprekend en begrijpelijk met een casus over limonadeverkoop tijdens de Nijmeegse vierdaagse en met enige voorbeelden van grote beursgenoteerde bedrijven. De kinderen mochten meedenken over strategieën om de omzet te vergroten en daar hadden ze leuke ideeën over.

Bijkomend voordeel was dat ze dan mochten spreken in de microfoon die bij iedere stoel aanwezig was. ‘Eerst de microfoon pakken, dan de rode knop indrukken’ en dan kon de hele zaal duidelijk horen wat je zei. Heel chic!

Bezoek aan traders

Na het gastcollege brachten de leerlingen een bezoek aan de traders, de handelaars in aandelen. De meeste traders hebben wel vier beeldschermen tegelijk voor zich. Het was een levendige bedoeling op de afdeling en de traders gaven antwoord op vragen van de kinderen en ze legden uit wat er op de verschillende schermen te zien was.

 

Naar de 19e verdieping

5Daarna ging de hele groep naar de 19e verdieping, op bezoek bij Roderick Munsters, de CEO van Robeco. De kinderen stelden hem allerlei vragen: ‘Wat was het beste aandeel wat u ooit gehad heeft?’ en ‘Wat deed u voordat u bij Robeco werkte?’ De allerlaatste vraag was voor een meisje dat al een tijdje met haar vinger in de lucht had gezeten: ‘Was u ontslagen of was u zelf weggegaan?’

De Beste Beleggersklas van Nederland

6Op vrijdag 17 januari aanstaande start de online game ‘Beste Beleggerklas van Nederland’ die Robeco speciaal voor groep 8 heeft gemaakt. Klik hier voor meer informatie.