terug naar overzicht

Gouden Koets

30 augustus 2022 — Wetenschapsknooppunt Leiden

Wat hebben een Ferrari en de Gouden Koets met elkaar te maken? Download de lesbrief en bekijk samen met de leerlingen dit onderwerp bij Prinsjesdag vanuit verschillende perspectieven of brillen.

Leren

Wat is er aan de hand met de Gouden Koets? De leerkracht of de leerlingen kunnen kiezen vanuit welke bril zij meer over dit onderwerp willen leren: de tijdreisbril (vanuit het perspectief van een historicus); de goed- en kwaadbril (perspectief van een ethicus) of de ontwerpbril (vanuit een technologisch perspectief). Bij de lesbrief hoort ook een werkblad ‘mix en ruil’ (interactieve werkvorm).

Perspectiefgericht onderwijs

Voor deze vorm van onderwijs heeft het ICLON het curriculum voor het primair en voortgezet onderwijs uitgewerkt in twintig manieren van kijken, denken en werken die perspectieven of brillen genoemd worden. Met deze perspectieven kan elk onderwerp of thema vanuit verschillende kanten worden bevraagd en gaan leerlingen op zoek naar antwoorden. Bovendien ontdekken leerlingen in dit proces wat zij zelf en anderen belangrijk vinden. Perspectieven openen dus een wereld voor de leerling en de leerling voor de wereld.

Aanvragen

De lesbrief Gouden Koets en Prinsjesdag kunt u via dit formulier aanvragen; u ontvangt vervolgens automatisch een downloadlink.