terug naar overzicht

Gratis lesmateriaal Veerkracht & Weerbaarheid

11 mei 2023 — Wetenschapsknooppunt EUR

Sommige kinderen kunnen beter omgaan met tegenslagen en stress dan andere kinderen: ieder kind is verschillend. Is een kind in staat om snel te schakelen als zijn omgeving er tijdelijk even anders uitziet dan [...]

Omgaan met tegenslagen is een hele belangrijke vaardigheid. Daarom heeft het Wetenschapsknooppunt | EUR een lespakket ontwikkeld voor leerlingen uit de bovenbouw PO, bestaande uit vier lessen. In de lessen leren leerlingen meer over stress en veerkracht, en hoe ze hier in hun dagelijks leven mee om kunnen gaan.

Zij ontdekken wat de (effectiviteit van de) weerbaarheidsstrategieen zijn die ze zelf toepassen en leren zij hoe zij (beter) kunnen omgaan met problemen in het dagelijks elven, zodat zij sterker in hun schoenen staan.

De leerlingen maken bovendien op een speelse manier kennis met het doen van onderzoek middels de methodiek van onderzoekend leren.

Het lesmateriaal voor les- en onderzoeksactiviteiten voor 4 lessen van een uur kunt u op onze website downloaden. Tijdens de lessen brengen uw leerlingen in kaart hoe zij omgaan met moeilijke situaties en de weerbaarheid die hierbij komt kijken. Aan de hand van bijv. mini-onderzoekjes, interviews en groepsdiscussies ontwikkelen de kinderen een goede definitie van veerkracht en brengen zij in kaart hoe zij en hun leeftijdsgenoten omgaan met stress.

Meer informatie en downloads hier