terug naar overzicht

Gratis lessen AI

4 oktober 2022 — Wetenschapsknooppunt Leiden

Dit najaar worden er gastlessen kunstmatige intelligentie (AI) aangeboden voor groepen 7 en 8, waarbij een wetenschapper de klas zal bezoeken. Liever naar de universiteit voor een kindercollege AI? Ook dat is mogelijk!

AI voor kinderen

Tiktok, Instagram, YouTube, Fitbit en Google Assistant. Zomaar vijf veelvoorkomende systemen die gebruik maken van kunstmatige intelligentie (AI). Er zijn dagelijks ontzettend veel AI-producten, apps en systemen in huishoudens in gebruik. Die op deze manier ook kinderen, vaak onbewust, beïnvloeden. De AI-systemen vormen een steeds groter deel van het dagelijks leven in Nederland. En terwijl dit aan de hand is, worden kinderen niet tot nauwelijks betrokken bij discussies over AI. Omdat de AI systemen bewust en onbewust invloed uitoefenen op de ontwikkeling van kinderen, wil onderzoeker Karolina la Fors juist het gesprek aan gaan met kinderen en hen deel laten nemen in het onderzoek naar AI.

Bewustzijnsonderzoek

Wat is de invloed van slimme computers op het leven van kinderen? Zijn ze bewust van deze systemen? En hoe zien ze de toekomst voor zich? Kinderen kunnen zelf meedoen aan de discussie over kunstmatige intelligentie (AI) door het invullen van de vragenlijsten over slimme computers. Om zo inzichtelijk te maken wat deze systemen voor hen en de maatschappij kunnen betekenen. Met de antwoorden van de kinderen maken we een stripboek ‘De 2022 Kindermonitor van slimme computers in Nederland’. Een aantal kinderen mag uiteindelijk zelfs dit stripboek overhandigen aan een vertegenwoordiger van de overheid! Het invullen van de vragenlijst is onderdeel van de gastles en van het kindercollege.

Aanmelden

Gastlessen AI: Kan een robot je vriendje worden?
De gastlessen vinden plaats in de periode oktober-november en duren maximaal een uur. De datum wordt in overleg vastgesteld. Aanmelden is mogelijk door een mail te sturen naar dr. Karolina La Fors. Er is plaats voor maximaal 10 scholen; aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld.

Kindercollege AI: Kan een robot je vriendje worden?
Het kindercollege vindt plaats in Leiden op donderdag 24 november 2022 van 10.00-11.00 uur. De locatie is op loopafstand van het Centraal Station Leiden. Aanmelden is mogelijk door een mail te sturen naar het Wetenschapsknooppunt Leiden, o.v.v. de naam van de school en het aantal leerlingen en begeleiders dat het kindercollege bij zal wonen. Aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld; de deadline voor aanmelden is 17 november 2022.

Dr. Karolina La Fors gaat met kinderen in gesprek over kunstmatige intelligentie (AI).

INITIATIEF VOOR KINDERPARTICIPATIE IN HET NEDERLANDS AI-DEBAT
Om de participatie van kinderen in het Nederlands AI-debat te bevorderen heeft het DesignLab van de Universiteit Twente een initiatief gelanceerd. We hebben een lab ingericht waarin we de ethische, juridische en maatschappelijke implicaties van AI-systemen op kinderen willen gaan onderzoeken. Dit lab noemen we AI4Youth. Het is een ELSALab-initiatief. Het lab richt zich op de ethische, juridische en maatschappelijke aspecten van kunstmatig intelligentesystemen vanuit het ontwikkelingsperspectief van kinderen. Het hoofddoel is de interacties van kinderen (8-18 jaar) met AI-systemen (‘slimme computers’) te onderzoeken. Om zo tot meer kindgerichte AI-systemen en ‘AI-wijze’ kinderen te kunnen komen (bron: Netwerk Mediawijsheid). Het Wetenschapsknooppunt Leiden en het Wetenschapsknooppunt Delft zijn samenwerkingspartners van AI4Youth.