terug naar overzicht

Jaar van het licht

19 november 2014 — Wetenschapsknooppunt Leiden

2015 is uitgeroepen tot Internationaal Jaar van het Licht. Verschillende activiteiten worden hiervoor voorbereid. Steek alvast uw licht op met deze inspirerende voorbeelden.

Museum Boerhave

01_Campagnebeeld_A5.inddIK ZIE, IK ZIE. Over licht en illusies. Met verrassende spellen beleeft de bezoeker de wonderlijke eigenschappen van licht in deze familietentoonstelling. Illusies, hands-on activiteiten en een levensgrote perspectiefkamer laten je ondervinden dat je hersenen je maar al te vaak voor de gek houden. Ontdek waarom een diamant schittert en tover de kleuren van de regenboog tevoorschijn met een prisma. Stap binnen in onze perspectiefkamer en word zelf onderdeel van de illusie. Of betreed de levensgrote ‘donkere kamer’ waar je oog in oog staat met de werkelijkheid – op z’n kop geprojecteerd!

Lonely Planet

Een sprankelende top tien van The world’s most illuminating experiences. Met op 7 Electric Ladyland in Amsterdam, het eerste museum voor fluorescerende kunst.

ESERO NL

European Space Education Resource Office (een samenwerking van ESA, NSO en NEMO) biedt een aantal lespakketten over licht: Licht en donker (groep 1/2), Waar is de schaduw? en Dag en nacht op de wereld (groep 3/4), Lichtweerkaatsing en Seizoenen op de wereld (groep 5/6), Kleuren in de lucht en Maak je eigen telescoop (groep 7/8) en Telescopen voor klas 1/2 van het voortgezet onderwijs.

Stichting International Year of Light 2015 in NL

De website van de Stichting International Year of Light 2015 in NL is nog in ontwikkeling, maar onder ‘Educatie’ wordt aangekondigd dat er activiteiten komen voor basisonderwijs en voor voortgezet onderwijs.

Onderzoekend leren

Onderzoekscyclus RGB web openBovenstaande bronnen bieden interessante vertrekpunten voor onderzoekend leren. Om uw activiteit echt te laten aansluiten bij de onderzoekscyclus, die hoort bij onderzoekend leren, adviseren wij om de leerlingen alle stappen van de cyclus te laten volgen. Wilt u meer weten over deze cyclus of leren hoe u een activiteit voor onderzoekend leren kunt opzetten, raadpleeg dan de Leidraad onderzoekend en ontwerpend leren of volg de training Onderzoekend leren vanuit verwonderling.