terug naar overzicht

Knappe prestaties

15 juni 2020 — Wetenschapsknooppunt Leiden

In coronatijd werkten 160 leerlingen aan een eigen onderzoek, alleen of in groepje. Dit resulteerde in 85 werkstukken voor de werkstukkenwedstrijd. Helaas dit jaar zonder afsluiting in Leiden, maar wel voor iedereen een blijvende herinnering.

Werkstukkenwedstrijd

Voor het vijfde jaar werd het Wetenschapscongres junior georganiseerd door het Wetenschapsknooppunt Leiden. En het werd een heel ander jaar dan de voorgaande jaren. De klassenbezoeken, waarbij de kinderen vragen kunnen stellen aan een van onze medewerkers, waren net afgerond, de meeste kinderen waren nog druk met het opzetten en uitvoeren van hun onderzoek en een enkeling was zelfs al klaar, toen… alles anders werd vanwege het coronavirus.

Sluiting van de scholen

De meeste leerlingen hebben hun werkstuk dus thuis afgerond. Ook de onderzoeken werden nog, met samenwerking en overleg op afstand, uitgevoerd. In sommige gevallen moest de onderzoeksopzet door de maatregelen eerst nog aangepast worden, wat natuurlijk extra lastig is als als je het nog nooit hebt gedaan. Toch zijn de werkstukken afgerond en dat is een heel bijzondere prestatie!

Digitaal kindercollege

Een feestelijke afsluiting in Leiden was helaas niet mogelijk. Er was dus ook geen kindercollege. Daarvoor in de plaats is een eerste digitale gastles voor basisscholen gelanceerd, over gaming. Na verwerking van eventuele feedback van de deelnemende scholen worden deze digitale gastles en bijbehorende opdrachtsuggesties aan alle scholen beschikbaar gesteld.

Prijsuitreiking in de klas

De prijsuitreiking van de werkstukkenwedstrijd vindt dit jaar plaats in de klassen. Uit de selectie zijn winnaars gekomen in diverse categorieën zoals doorzettingsvermogen, originaliteit en opmerkzaamheid. De prijzen voor beste werkstuk gingen naar Maitreyi en Marcus voor hun prachtige onderzoeken naar respectievelijk straatnamen in de Stevenshof (vrouwen in de geschiedenis) en kinderen in de oorlog. Alle leerlingen ontvangen een vaantje voor hun knappe prestatie.