terug naar overzicht

Leerlingen maken TIJD ‘zichtbaar’

29 oktober 2019 — Wetenschapsknooppunt Delft

Onlangs ging het project Tijd van start op acht basisscholen uit verschillende wijken in Delft. De groepen 7/8 worden uitgedaagd een real-life ontwerpprobleem op te lossen.

De opdrachtgever is de Gemeente Delft met de ontwerpvraag: Hoe kun je tijd ‘zichtbaar’ maken op het stadskantoor van Delft?

Op dit moment kunnen bezoekers en medewerkers (die zelf geen tijd bij zich hebben) nergens zien hoe laat het is. Een klok ophangen ligt voor de hand, maar dat kan ongetwijfeld leuker/spannender/origineler! Een klus voor kinderen dus.

De lessenreeks is gebaseerd op de didactiek van Onderzoekend en Ontwerpend leren (OOL). In tien lessen doorlopen de leerlingen de gehele ontwerpcyclus: ze verkennen het probleem, bedenken creatieve oplossingen en werken ze uit, maken de prototypes en geven een eindpresentatie. De leerlingen maken de prototypes van hun ontwerpen in de Makerspace van het Science Centre Delft. De prototypes worden begin 2020 tentoongesteld en gepresenteerd in het stadskantoor.

Tijd is een samenwerkingsproject van het Wetenschapsknooppunt TU Delft en DOK Educatie. De lessen worden uitgevoerd door de leerkrachten zelf, met gastrollen voor docenten van DOK en TU Delft.