terug naar overzicht

Leerlingen Basisschool de Ark winnen ‘Designed by Kids’

8 juni 2015 — Wetenschapsknooppunt Delft

Leerlingen uit groep 4,5,6 van RK Basisschool de Ark uit Heemstede hebben met hun ‘Villa des Energie’ de ontwerpwedstrijd ‘Designed by Kids’ gewonnen. Zij hebben het beste spel over energiebewustzijn voor opdrachtgever Shell ontworpen.

Maandag 8 juni presenteerden 170 leerlingen van 11 schoolklassen hun beste klassenontwerpen van hun spel over energiebewustzijn. Volgens de vakjury, bestaande uit de opdrachtgevers en een professionele spelontwerper, hebben de leerlingen van de Ark een spannend, origineel en leuk spelprincipe bedacht. “Je wint dit spel niet alleen op kennis maar ook door met tactische zetten je tegenstander dwars te zitten.”, aldus het juryrapport.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De prijswinnaars van Designed by Kids 2015, foto: Frank Auperlé

Ontwerp een spel

Gedurende een tiental weken hebben de leerlingen aan het project ‘Designed by Kids’ gewerkt, georganiseerd door het Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland | TU Delft. In dit jaarlijkse project ontwerpen leerlingen een spel rondom een bepaald thema. Deze editie was het thema ‘Energy Future’, waarbij de opdracht luidde: ‘Hoe kun je door middel van een spel zorgen dat mensen minder energie gaan gebruiken?’ Samen met het Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland | TU Delft en ontwerpbureau Meeple, hebben de leerlingen het hele ontwerpproces doorlopen. Dat pakten ze gedegen aan. Eerst een marktonderzoek, daarna diverse brainstormsessies en het in groepjes uitwerken van het beste idee. Vervolgens kozen zij binnen de klas welk concept ze zouden afvaardigen naar de finale die op maandag 8 juni plaats vond.

Betrokken partijen

Het Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland | TU Delft en ontwerpbureau Meeple promoten met dit project ontwerpend leren in het basisonderwijs. Binnen het Wetenschapsknooppunt werken ontwerpers, onderzoekers en studenten van de TU Delft samen met leerkrachten van het basisonderwijs aan diverse projecten waarbij het ontwerpproces centraal staat.

Jet-Net Junior is een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid met als doel om talenten van leerlingen en leerkrachten op het gebied van wetenschap & technologie te ontwikkelen en stimuleren. In onze regio is de Jet-Net Junior hub geïnitieerd vanuit Shell Nederland B.V., Stichting C3 en Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland | TU Delft.