terug naar overzicht

Leren met Bacterien

1 juli 2014 — Wetenschapsknooppunt EUR

Leerlingen van de Don Bosco-school in Rhoon maakten kweekjes van voorwerpen in de klas, zoals de telefoon van juf Anouk. Studenten geneeskunde van het Erasmus MC en de Pabo begeleidden de kinderen.

‘Ieuw’

bacterien 2De kinderen bekeken in de les van maandag 16 juni de schimmels en bacteriën die welig tieren in de bakjes. Al snel maakte de eerste reactie, ‘ieuw’, plaats voor serieuze verklaringen van de ontwikkeling in de verschillende bakken. De prullenbak bleek de meeste bacteriën en schimmels te bevatten.

Ontwerpen

bacterien 3De lessen zijn gegeven op tien basisscholen in de regio door de Erasmus MC Honours Class, waarin de beste geneeskundestudenten zitten, samen met studenten van de Pabo. Naast het schrijven van scripties, maakt het ontwerpen en uitvoeren van een gastles deel uit van de eindtermen van de Honours Class.

Amazone

bacterien 4De bijeenkomsten zijn georganiseerd in samenwerking met het Wetenschapsknooppunt van de Erasmus Universiteit Rotterdam en gebaseerd op het boek ‘Mini-Darwins in de Amazone‘ van de afdeling Viroscience.