terug naar overzicht

Lespakket ‘Weer en klimaat’ gelanceerd

1 oktober 2014 — Wetenschapsknooppunt Leiden

Terwijl secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN zich in New York met wereldleiders buigt over de gevolgen van klimaatverandering, werken ruim 300 leerlingen in Den Haag aan concrete klimaatacties die zij zelf kunnen uitvoeren.

Noordpoolacademie

IMG-20141001-WA0003Hoe deden jullie het met toiletteren?”, vraagt een leerling uit 2 vwo aan Bernice Notenboom, beroepsavonturier/klimaatjournalist en speciale gast bij de Noordpoolacademie. “Heel snel!”, luidt het antwoord. Je ontmoet niet elke dag iemand die op de Noordpool is geweest, dus de leerlingen maakten van de gelegenheid gebruik om haar het hemd van het lijf te vragen. Bijna letterlijk: want ook haar speciale Noordpooloutfit hing uitgestald. Een bijzondere ervaring, getuige ook de selfie van een leerling van gastschool het Segbroek College.

Eigen acties

IBidonn groepjes hebben de leerlingen nagedacht over acties die ze zelf kunnen uitvoeren. Zo werd er bijvoorbeeld nagedacht over ‘een duurzame school’, moestuintjes op flats en ‘expeditie bidon’: zelf je bidon meenemen naar school om het gebruik van plastic flesjes te verminderen.

Tweede pilot ‘Weer en klimaat’

Lespakket 'Weer en klimaat'De vijf deelnemende scholen van de Noordpoolacademie (drie basisscholen en twee scholen voor voortgezet onderwijs) hebben als eerste het lespakket ‘Weer en klimaat’ van het Wetenschapsknooppunt Leiden ontvangen. Met dit lespakket kunnen de leerlingen actief aan de slag met het onderwerp en met onderzoekend leren. Naar verwachting zal er begin 2015 een tweede pilot met dit materiaal plaatsvinden. Indien u op de hoogte gehouden wilt worden over deze pilot, dan kunt u zich hiervoor aanmelden via wetenschapsknooppunt@iclon.leidenuniv.nl.

Compensatie

Om het papiergebruik van de informatiepakketjes voor de scholen te compenseren, heeft het Wetenschapsknooppunt Leiden ook een klimaatactie uitgevoerd: er zijn vijf boompjes geplant, voor iedere Noordpoolacademieschool één. Deze boompjes krijgen de ruimte om te groeien in de Singelpark Kweektuin, naast het Centraal Station Leiden.

Kweektuin