terug naar overzicht

Maand van de geschiedenis

5 september 2023 — Wetenschapsknooppunt Leiden

Kom op 26 oktober naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden in laat je inspireren tijdens een sessie over perspectieven op geschiedenis.

‘Bekijk het eens door een andere bril’

Hoe kijk jij? Door welke bril bekijk je een nieuwsbericht, een gebeurtenis of een voorwerp? Waar we ook naar kijken, we doen dat vaak vanuit een bepaald perspectief, onze voorkeurs-‘bril’ als het ware. Daag jezelf eens uit om bewust een andere bril op te zetten. ‘Perspectiefgericht onderwijs’ is hiervoor een goede manier. Welke vragen komen bijvoorbeeld bij je op als je de Plaatsbril of de Tijdreisbril opzet? Werken met perspectieven is niet alleen heel leuk en verrassend, maar kan ook een oplossing bieden voor de veelheid aan thema’s die leerkrachten en docenten in hun lessen aan bod moeten laten komen, van plasticsoep tot seksuele diversiteit en van burgerschap tot de Egyptenaren; perspectieven openen deuren bij ieder thema.

Inspiratie

Tijdens deze inspiratiemiddag op donderdag 26 oktober in het Rijksmuseum van Oudheden vertelt Katy Lips, onderwijsmedewerker bij het Wetenschapsknooppunt van de Universiteit Leiden je meer over Perspectiefgericht onderwijs. Maar het mooist is het om zelf te ervaren dat een andere bril een nieuwe wereld voor je opent in het museum, waar museumeducator Timo Epping je meeneemt voor een korte interactieve rondleiding. De middag wordt afgesloten met een borrel in het museumcafé. De toegang is gratis.

Programma

15.30 uur: inloop
16.00 uur: start van de activiteit
17.00 uur: afsluiten met een drankje (tot 17.30 uur)

Doelgroep

Volwassenen, leerkrachten, docenten: iedereen is welkom!

Locatie

Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden

Organisatie

Wetenschapsknooppunt Leiden/ICLON en het Rijksmuseum van Oudheden in het kader van de Maand van de Geschiedenis

Aanmelden

Aanmeldformulier

Perspectieven openen deuren bij ieder thema.