terug naar overzicht

Meet the professor digitaal

9 maart 2021 — Wetenschapsknooppunt Leiden

Voor het derde achtereenvolgende jaar geven Leidse hoogleraren les aan leerlingen van basisscholen. Dat gebeurde dit jaar voor het eerst digitaal. Zo maken kinderen kennis met wetenschappers en leren ze over onderzoek doen.

Meet the professor

Precies op 8 februari, de verjaardag van de Universiteit Leiden, mochten de basisscholen weer open. Vanuit de universiteit wordt nog altijd zo veel mogelijk vanuit huis gewerkt. De geplande Meet the professor lessen vinden dan ook niet plaats op de scholen op de dag van de dies natalis van de universiteit. Een deel van de lessen vond digitaal plaats en een deel wordt uitgesteld.

Arts worden

Professor Menno Huisman (LUMC) gaf les aan groep 7 van basisschool Pius X in Voorburg. Hij vertelt over bloedstolling. Te veel bloedstolling leidt tot trombose, te weinig tot bloedingen. ‘Heeft u uw hele leven al arts willen worden?’, vraagt een leerling. Huisman antwoordt dat hij dat past wist vlak voordat hij eindexamen deed. Een andere leerling wil weten of de hoogleraar ook nog patiënten ziet. De professor legt uit dat hij van alles doet: patiënten zien, opleiden, wetenschappelijk onderzoek doen en studenten onderwijzen. Na afloop is Huisman tevreden: ‘Was heel geslaagd, veel vragen’, meldt hij.

Archeologie

Vanuit een andere kamer vertelt professor Ruurd Halbertsma over archeologie. De kinderen van basisschool De Hasselbraam in Leiderdorp hadden alles perfect voorbereid. ‘Het project Meet the Professor was goed behandeld in de klas, zodat er ook veel leuke vragen kwamen’, bericht Halbertsma. ‘En mijn verhaal over archeologie sloeg aan. De eerste vraag van een leuk jongetje was: Wanneer komt u weer iets vertellen?

Zingen

‘Heeft u ook hobby’s?’, wilde een leerling van basisschool De Schakel in Leiderdorp weten van professor Eline Slagboom (LUMC). ‘Ik schilder en ik houd van zingen,’ was het antwoord. Of de professor ook voor de klas wilde zingen? Spontaan zong Slagboom het lied Summertime en ze kreeg daarvoor een groot applaus van de hele klas.