terug naar overzicht

Meet the Professor!

11 juni 2024 — Wetenschapsknooppunt ZH

Toga aan en trappen maar: bijna 45 Rotterdamse hoogleraren gingen op 23 mei per fiets naar basisscholen in de stad, in navolging van de edities eerder dit jaar in Leiden/Den Haag en Delft.

Aan deze eerste editie van Meet the Professor Rotterdam deden 43 scholen mee, van Hoogvliet tot aan Capelle aan den IJssel, en op deze manier werd er aan bijna 1.500 leerlingen in de bovenbouw over allerhande onderwerpen lesgegeven. Een greep: fake news, de hersenen, belastingen, wat is een Rotterdammer en hoe dokters beslissen. Ook vertelden de hoogleraren over wetenschap in het algemeen en wat een professor doet.

Overal waar de hoogleraren kwamen, troffen ze kinderen die ontzettend nieuwsgierig zijn en geen schroom hebben om allerlei vragen te stellen. Hoogleraar Jaco Dagevos gaf op OBS De Notenkraker in Hoogvliet les over vluchtelingen. Kinderen die zelf een vluchtelingachtergrond hebben, vertelden daarover. Maar de kinderen wilden ook graag weten of Jaco Dagevos Ronaldo of Messi beter vond, en welke vakken hij vroeger op school het leukst of stomst vond. Een leerling wilde ook graag een keer zijn baret opzetten en dat mocht natuurlijk.

Over Meet the Professor

Voor lang niet alle kinderen is het vanzelfsprekend dat ze door studeren na school, of dat ze weten wat een universiteit is. Het evenement ‘meet the professor’ laat basisschoolleerlingen op een laagdrempelige manier kennismaken met de universiteit: door de hoogleraren naar de basisschool te brengen. Zo komen ze te weten wat er op een universiteit gebeurt, wat wetenschap nou is en dat het ook voor hen een mogelijkheid is om daarnaartoe te gaan.

Deze eerste editie van Meet the Professor in Rotterdam werd georganiseerd in het kader van het 110-jarig bestaan en 22e lustrum van Erasmus Universiteit Rotterdam. Wij hopen dat wij volgend jaar dit evenement opnieuw kunnen organiseren. De aanmeldingen daarvoor zullen na de zomervakantie opengesteld worden.

Op de website van de EUR vind je twee uitgebreide verslagen van deze feestelijke dag. Kijk hier en hier.

Meet the Professor ook elders in Zuid-Holland

Ook in Delft stapten de TU Delft professoren weer op fiets: bekijk hier een impressie-filmpje van de Delftse editie.

En in Leiden/Den Haag:

En ook in de regio Leiden/Den Haag gingen op de dag van de dies van de Universiteit Leiden (8 februari) de hoogleraren traditiegetrouw de klassen in. Dit jaar was de 7e editie.