terug naar overzicht

NestWachters gezocht!

10 maart 2022 — Wetenschapsknooppunt ZH

Science Centre Delft en Citizen Science Lab Leiden starten in samenwerking met de wetenschapsknooppunten de NestWacht. Een project over vogels, klimaat en nestelen voor scholen in de regio's Leiden en Delft.

Burgerwetenschap

Aankomende herfst, tijdens European City of Science Leiden 2022, starten we met een burgerwetenschapproject om te onderzoeken hoe het plaatselijke (stads)klimaat invloed heeft op het nestelen en broeden van vogels. De met klimaatsensoren uitgeruste vogelhuisjes worden verdeeld over buurten en scholen in Delft en Leiden en het project zal over meerdere jaren lopen, zodat we een goede en wetenschappelijk waardevolle dataset op kunnen bouwen.

Lesmateriaal

Voor dit project worden er, in samenwerking met Naturalis, voor bovenbouw PO lesmaterialen ontwikkeld die aansluiten op het curriculum voor W&T onderwijs en onderzoeken en ontwerpend leren. Jouw school of klas draagt als NestWachter dus echt bij aan langdurig wetenschappelijk onderzoek en leerlingen leren al doende over hoe onderzoek doen in zijn werk gaat, de natuur om hen heen, en het klimaat.

Vooraanmelding

Op dit moment is er plek voor 15 scholen, verdeeld over Delft en Leiden (en omgeving), die graag een vogelhuisje willen plaatsen, beheren en opnemen in het curriculum, om zo onderdeel van onze NestWacht te worden! Het aantal plekken is dus zeer beperkt. Ben je geïnteresseerd om met jouw school of klas onderdeel van NestWacht te worden of wil je meer informatie, neem dan contact op met Marit Bogert (Science Centre Delft), via j.m.bogert@tudelft.nl