terug naar overzicht

NIEUW: Kant-en-klare filosofielessen (en spellen) voor de bovenbouw van de basisschool

31 oktober 2019 — Wetenschapsknooppunt EUR

Op zoek naar een vernieuwende, leuke manier om te werken burgerschapsvorming, de 21e-eeuwse vaardigheden en aan curriculum.nu-thema’s zoals Vrijheid, Technologie en Duurzaamheid?

Twee EUR-alumni, Kilian & Ruud, hebben een filosofiemethode ontwikkeld, waarin bordspellen een centrale rol spelen. Een les duurt 45 minuten en bestaat uit leskaart voor de leerkracht en per vier leerlingen één van de bordspellen en een set kaarten.

Tijdens deze lessen zijn alle antwoorden goed! Maar, kinderen moeten wel uitleggen waarom ze een bepaald antwoord geven. Op deze manier leren ze kritisch en creatief nadenken en leren ze hun gedachten structureren en uitspreken. Dit resulteert in een groter vertrouwen in het eigen denken van kinderen en in meer begrip voor en tolerantie naar elkaar.

Een voorbeeldje uit een les over Rijkdom & Geluk dat illustreert hoe creatief kinderen denken en waarom wij veel van ze kunnen leren gaat als volgt. Een vraag uit de methode: kan je rijk zijn zonder geld? Joep uit groep 6: “Ja, als je naam ‘Rijk’ is!”, Roos uit groep 8: “Ja, als je vindingrijk bent!” en Sem uit groep 7: “Ja, want als je veel crackers eet, dan ben je vezelrijk!”.

Interesse? Neem contact op met Kilian & Ruud via contact@kleinegrotedenkers.nl of neem een kijkje op www.kleinegrotedenkers.nl.