terug naar overzicht

Nieuw: lesmateriaal downloaden

1 december 2023 — Wetenschapsknooppunt EUR

Wil jij aan de slag met de veerkracht en weerbaarheid van de leerlingen? Of samen met hen op onderzoek over hun sociale omgeving? Dan kun je deze lesmaterialen nu gewoon downloaden!

Deze programma’s waren een groot succes als onderdeel van Citizen Science onderzoek en op verzoek hebben we deze programma’s doorontwikkeld tot een mooie lessen-serie die zonder het onderzoek-element in de klas kan worden gegeven door de eigen leerkracht!

Leerlingen leren nadenken over hun copingmechanismes; hoe gaan we om met tegenslagen? Hoe voelt het als je een minder cijfer hebt gehaald terwijl je ontzettend goed geleerd hebt? En wat kan ik doen om me niet meer zo verdrietig te voelen.

In vier lessen brengen de leerlingen in kaart hoe zij omgaan met moeilijke situaties en de weerbaarheid die hierbij komt kijken. Aan de hand van bijv. mini-onderzoekjes, interviews en groepsdiscussies ontwikkelen de kinderen een goede definitie van veerkracht en brengen zij in kaart hoe zij en hun leeftijdsgenoten omgaan met stress.

De uitgebreide docenthandleiding, powerpoint en overige materialen zijn gratis te downloaden.

In het programma Wij Vinden! onderzoeken kinderen wat zij nodig hebben om zich met anderen goed te voelen. Meestal bepalen volwassenen dit, maar natuurlijk weten de kinderen dit zelf natuurlijk het beste. Een pakket compleet met uitgebreide docenthandleiding, benodigde powerpoints en leerling materialen kun je gratis downloaden!

Deze programma’s zijn de eerste die heel makkelijk te downloaden zijn vanaf onze website. In de toekomst zullen er meer programma’s gaan volgen die doorontwikkeld zijn om door de leerkracht zelf te geven, of compleet nieuw ontwikkeld worden met hetzelfde doel.

Je vindt de materialen op onze website