terug naar overzicht

Nieuwe lessen Frans

2 december 2022 — Wetenschapsknooppunt Leiden

Leidse studenten die het vak Littérature et pédagogie volgen hebben 7 nieuwe digitale gastlessen Frans voor basisscholen ontwikkeld. Van fabels tot strips en van lichaamsdelen tot muziekinstrumenten: alles komt aan bod, in het Frans.

Publicatie

In totaal zijn er nu 10 kennismakingslessen Frans, die allen gemaakt zijn door studenten van universitair docent Alisa van der Haar. De studenten nemen werk uit handen van onderwijzers die het al druk genoeg hebben, vertelt Van de Haar. En de studenten hebben zelf ook iets aan hun universitaire opdrachten: ‘Het maken van een lespakket staat én goed op hun cv én ze hebben een leuke publicatie erbij. Het is leuk dat het werk dat je opgeeft niet in een la verdwijnt, maar dat er iets mee gebeurt.’

Digitale gastles

Digitale gastlessen laten leerlingen kennismaken met wetenschap aan de hand van een korte video aangevuld met activerende (groeps)opdrachten. Bij alle digitale gastlessen is een leerkrachthandleiding beschikbaar met daarin een link naar de video van de desbetreffende gastles. Iedere les duurt ongeveer een uur en de lessen zijn los van elkaar te gebruiken.

Aanbod

De volgende lessen zijn beschikbaar:

  1. Winter (Jacques Prévert), door Morgane Lefebvre
  2. Lente (Victor Hugo), door Myrthe Galle
  3. Zomer (Guillaume Apollinaire ), door Roos Le Fèvre
  4. Strips (Asterix en Corse), door Marcel Beentjes
  5. Fabels (Jean de la Fontaine), door Jeroen van der Heide
  6. Fabels (Jean de la Fontaine), door Maria Zuijdwijk
  7. Lichaamsdelen (Jean Petit qui danse), door Dalia Roshdy
  8. Instrumenten (Pierre et le Loup), door Anne van den Bogaert
  9. Stromae (Formidable), door Swen van Geel
  10. Straattaal (Verlan), door Renske Hubregtse

Deze lessen zijn geschikt voor groep 7 en groep 8 (bij plusklassen eventueel ook groep 6); de gastles over Stromae is bedoeld voor het voortgezet onderwijs.

Aanvragen

De lessen zijn aan te vragen via het online formulier; hier zijn geen kosten aan verbonden. U ontvangt automatisch een downloadlink naar de handleidingen.