terug naar overzicht

Nieuwe trainingen

7 juni 2024 — Wetenschapsknooppunt Leiden

Komend cursusjaar zijn er 2 nieuwe trainingen beschikbaar: 'Versterken begrijpend lezen bij jou in de klas' en 'Onderzoekend leren en differentiëren'.

Versterken begrijpend lezen bij jou in de klas

Wat zijn effectieve activiteiten op het gebied van begrijpend lezen en hoe komen de laatste inzichten bij jou in de klas? Welke handvatten zijn effectief? Is onderstrepen van de tekst achterhaald?

We willen je met behulp van deze training graag inspireren om goed onderwijs in begrijpend lezen vorm te geven. Met zeven bouwstenen, gebaseerd op onderzoek uit 2023, kun je jouw didactische aanpak versterken. Door elementen in samenhang aan te bieden bij twee soorten begrijpend lezen, thematisch te werken en schrijftaken te integreren vergroot je de motivatie onder andere door het gevoel van autonomie en competentie bij je leerlingen. Zorg voor keuzemogelijkheden en bekijk een onderwerp vanuit verschillende perspectieven. Je kunt formatief en summatief handelen met rubrics, differentiëren en ook het doelgericht werken aan opbrengsten zijn voorbeelden van elementen die aan de orde komen tijdens deze actieve training.

Duur: ongeveer 2,5 uur.

Onderzoekend leren en differentiëren

Het bedenken van een goede onderzoeksvraag kost tijd, hoe doe je dat met al die niveauverschillen in je klas? We bieden het komende schooljaar een nieuwe training aan met handige tips and tools.

Op maat

Belangstelling voor deze trainingen? Laat het ons weten via wetenschapsknooppunt@iclon.leidenuniv.nl. We gaan graag met u in gesprek over wat het beste werkt op uw school.