terug naar overzicht

Workshops OOL in Pijnacker tijdens kinderboekenweek

17 juni 2015 — Wetenschapsknooppunt Delft

Van 7 t/m 18 okt. 2015 is het Kinderboekenweek, het thema is “Raar, maar waar” over natuur, wetenschap en techniek. In Pijnacker kunnen schoolklassen meedoen aan workshops over dit thema.

Op onderzoek uitgaan en te weten willen komen hoe de wereld in elkaar zit is een natuurlijke drijfveer van kinderen. Antwoord op de vraag waarom iets zo is of hoe iets werkt kunnen zij aan den lijve ondervinden, maar óók door er boeken over te lezen! En net als Stijn, die voor tal van problemen creatieve oplossingen verzint, vinden kinderen het geweldig om een unieke, werkende technische oplossing te bouwen!

Workshops ontwerpend en onderzoekend leren

Op initiatief van kantoorboekhandel Van Atten, bibliotheek Oostland, Team4Talent, Talentnetwerk Zuid-Holland en enkele vrijwilligers is – in samenwerking met het Wetenschapsknooppunt TU Delft, ontwerpbureau Meeple en Stichting C3 – een activiteit bedacht rond dit thema, voor de basisschooljeugd groep 4 t/m 8 uit Pijnacker-Nootdorp.

Getrainde vrijwilligers zullen tijdens de Kinderboekenweek groepen kinderen begeleiden (met de handen op de rug) en de juiste vragen stellen bij ontwerp- en onderzoeksopdrachten. Op deze manier wordt aandacht besteed aan creatief, ontdekkend, onderzoekend en praktisch talent van kinderen. De workshops worden gegeven van maandag 12 oktober tot en met vrijdag 15 oktober. Locatie is het CJMV gebouw te Pijnacker, bij de bibliotheek in Pijnacker zijn activiteiten voor leerlingen van groep 1 t/m 3.

Trainingen voor leerkrachten, ouders en begeleiders

Natuurlijk zijn volwassenen ook nieuwsgierig (geweest): terwijl de kinderen hun activiteit uitvoeren gaan de leerkrachten, ouders en andere begeleiders  gelijktijdig deelnemen aan een interactieve workshop over onderzoekend of ontwerpend leren in de winkel van kantoorboekhandel Van Atten.

Met deze workshop kunnen de deelnemers direct rond de Kinderboekenweek aan de slag met onderzoekend en ontwerpend leren in de klas. En omdat de leerkracht samen met ouders, begeleiders de workshop heeft gevolgd, is er een basis(team) om onderzoekend en ontwerpend leren in de eigen school verder te ontwikkelen en zodoende te verduurzamen.

Draaiboek verspreiden

Doel is om deze workshops voor kinderen, leerkrachten en begeleiders op meerdere plaatsen in de provincie Zuid-Holland aan te bieden, plan en draaiboek zijn beschikbaar. Geïnteresseerde boekhandels en bibliotheken kunnen contact opnemen met Janneke Breedijk via het hieronder vermelde mailadres en telefoonnummer.

Meer informatie en aanmelden

Er is een beperkt aantal plaatsen, deelname geschiedt op volgorde van aanmelding, per schoolklas en is kosteloos. Voor meer informatie over deze activiteit en wijze van aanmelden, stuurt u een mail: raarmaarwaarPN@gmail.com, bellen mag ook naar 06 44251593.

Ook de kinderboekenweekorganisatie heeft opdrachten ontwikkeld rond natuur, techniek en lezen, beschikbaar vanaf september. Informatie daarover is te vinden op http://www.kinderboekenweek.nl/school/index.html

raarmaarwaar