terug naar overzicht

Op expeditie naar de Noordpool: beleef het mee!

10 maart 2014 — Wetenschapsknooppunt Leiden

Volg beroepsavonturier en klimaatjournalist Bernice Notenboom tijdens haar ski-tocht over de Noordpool en stel haar onderweg vragen. Voor scholen is er een educatief programma over het klimaat beschikbaar rondom deze Noordpoolexpeditie.

Expedition Hope

Bernice Notenboom, onder andere bekend van de serie Klimaatjagers van de VPRO, zal in het vroege voorjaar van 2014 een nieuwe expeditie, Expedition Hope, starten. Op 2 april start de expeditie op de Noordpool, in zes spannende weken skiet zij over het poolijs naar Canada, de vraag is of zij het gaat halen in die zes weken in verband met het vroeg smeltende ijs. Onderweg zal zij de kwetsbaarheid van het gebied onder de aandacht brengen.

Educatief programma

Voor scholen, zowel PO als VO,  is het mogelijk om een programma rondom deze expeditie te volgen.  Dit programma wordt aangeboden vanuit Stichting Oikos in samenwerking met De Begaafden Wijzer.  Het programma omvat:

  • Het volgen van de expeditie via de weblog in het voorjaar met diverse videobeelden en gelegenheid voor leerlingen om vragen te stellen over de expeditie. Van scholen wordt verwacht dat er in de les aandacht besteed wordt aan de blog en de expeditie.
  • Een Noordpoolacademie in september, waar de leerlingen tools krijgen om zelf in hun eigen omgeving of op school, acties te organiseren voor een leefbare aarde. Voor deze academie geldt een kleine schoolbijdrage en een beperkte capaciteit.
  • Een lespakket van het Wetenschapsknooppunt Leiden over het klimaat.

Kick-off

Op 21 maart vindt een leuke kick-off plaats op de OBS Klaverweide in Noordwijk. Bernice Notenboom zal hier een voorproefje geven van haar expeditie aan de kinderen van de school en de kinderen zullen die dag een heuse notenboom planten op het schoolplein, onder het motto “Stop Talking, Start Planting”. Aanmelden voor het educatieve programma is ook na deze datum nog mogelijk.

Contact

Voor  informatie en deelname: Irene Karssiens, i.l.karssiens@stichtingoikos.nl.