terug naar overzicht

Pluis het uit!

7 september 2023 — Wetenschapsknooppunt ZH

Je kleding bestaat steeds vaker uit plastic. En tijdens het wassen kunnen hele kleine stukjes plastic van onze kleding losraken, die in het water terecht komen. Doe met je klas mee aan dit grootse onderzoek!

Tijdens Alle Scholen Verzamelen willen onze ASV-onderzoekers op 7 november a.s. meer te weten komen over de hoeveelheid plastic die per wasbeurt los kan raken van je kleding, en of dit te maken heeft met het type kleding dat je draagt.

We horen steeds vaker over microplastics in het nieuws. Overal ter wereld vinden wetenschappers superkleine stukjes plastic op plekken waar ze niet horen: in afgelegen berggebieden, in het ijs op Antarctica, in vissen en andere dieren die door mensen gegeten worden, en zelfs in het menselijk lichaam!

Het onderzoek van Alle Scholen Verzamelen gaat specifiek over microplastics in onze kleding. Tijdens ASV 2023 ga je als school kijken naar de hoeveelheden plastic die los kunnen komen van verschillende stukken kleding. Door met een kledingroller over je kleding te gaan, kun je al een indicatie krijgen van hoeveel plastic je shirt, jas, of ander kledingstuk loslaat.

Deelname aan Alle Scholen Verzamelen is gratis en er is geen intensieve voorbereiding nodig. Alle materialen en instructies worden vooraf toegestuurd. Je hebt nog tot 30 september om je klas aan te melden! Kijk daarvoor op de website.