Prijzenregen voor junior onderzoekers
Basisschoolleerlingen deden een eigen onderzoek, schreven daarover een werkstuk en kwamen naar Leiden voor de afsluiting van het traject onderzoekend leren
Snappen
‘Jullie zijn nu de cellen’, zegt prof.dr. Mathieu Noteborn, ‘en die zien er ongeveer zo uit.’ Hij steekt zijn handen omhoog. Direct schieten alle kinderhanden ook de lucht in. ‘Goed zo!’, vervolgt hij, ‘en dan halen jullie hier zuurstof op bij de longen.’ De leerlingen krijgen allemaal een ballon, die ze naar de organen een eindje verderop moeten brengen. Op die manier maakt Mathieu zuurstoftransport door cellen voor de leerlingen zichtbaar en tastbaar. Een geslaagde opzet, vindt juf Iris van groep 6, ‘Zo snappen de kinderen het wel.’
Weten
Dat de leerlingen al het nodige weten over wetenschap en technologie blijkt uit de wetenschapsquiz, die als interactief intermezzo dient. Pas na een aantal vragen zijn er een paar afvallers. Uiteindelijk wordt de kinderen gevraagd met hun ogen dicht een antwoord te kiezen, zodat zij niet kunnen zien wat de andere kinderen kiezen. Dat levert uiteindelijk een winnares op. Zij ontvangt een mooi boek over dino’s, dat beschikbaar gesteld is door Naturalis, één van de partners van de Universiteit Leiden in het Verwonderpaspoort.
Wetenschapscongres junior
De 216 deelnemende kinderen hebben lang naar de bijeenkomst toegeleefd. Aan hun onderzoek en werkstuk hebben zij doorgaans minstens 6 weken gewerkt. Elke week hebben zij een stap gezet in de onderzoekscyclus: van verwonderen naar verkennen en via onderzoek opzetten en uitvoeren uiteindelijk naar concluderen en presenteren. Voor de beste werkstukken waren er prijzen. Maar ook voor bijzondere prestaties op het gebied van originaliteit, doorzettingsvermogen, opmerkzaamheid en serendipiteit.
Bekend
Alle bekers werden uitgereikt door Auke-Florian Hiemsta, student Biologie en dierendeskundige bij Willem Wever. Al ruim voor aanvang van de bijeenkomst werd er druk naar hem gewezen door de kinderen, ‘Is dat echt…?”. Zelf moet hij nog enigszins wennen aan zijn bekendheid. Na afloop poseert hij enthousiast met de kinderen, die dan zelfs nog de opzette stormvogel mogen aanraken. In het filmpje, dat Auke-Florian toonde, hebben de kinderen gezien wat er gebeurt als vogels plastic eten. De uitgedeelde pakjes appelsap belanden dan ook keurig in de prullenbak.
Wetenschapscongres junior 2017
Informatie over het eerstvolgende Wetenschapscongres junior zal t.z.t. verschijnen op de website en in de nieuwsbrief van de Wetenschapsknooppunten Zuid-Holland. Indien u bericht wil ontvangen zodra de informatie beschikbaar is, dan kunt u dit per e-mail aangeven via wetenschapsknooppunt@iclon.leidenuniv.nl. Scholen die al eerder hebben deelgenomen, ontvangen automatisch bericht.