terug naar overzicht

Spannende strijd voor scholieren Zuid Holland

7 april 2015 — Wetenschapsknooppunt Delft

Op donderdag 26 maart, tijdens de 7e editie van het Techniek Toernooi Zuid Holland, gingen 101 teams uit het Primair Onderwijs de strijd met elkaar aan rondom zes verschillende uitdagingen.

TT.delft.voorselectie.003Deze regio-finaledag in het Science Centre Delft was met ruim 404 leerlingen uit de regio, aangemoedigd door klasgenootjes, docenten en ouders, een groot succes. Het Techniek Toernooi stond dit jaar in het teken van Weg- en Waterbouw en Het Internationaal Jaar van het Licht. Wekenlang hebben de leerlingen op school de opdrachten voorbereid en ze stonden dan ook te popelen om hun zelfgeconstrueerde bouwwerken en opgedane vaardigheden aan de jury te laten zien.

Zo lieten de leerlingen uit groep 1 en 2 bij de uitdaging “Spannende Schaduw” zien hoe moeilijk het is om in het donker en in spiegelbeeld een bouwwerk na te bouwen. De 1e prijs ging naar 4 leerlingen van Het Dok (Oegstgeest). De groepen 3 en 4 hadden zich ontwikkeld als vaardige bergtunnel bouwers: Ook hier waren het de leerlingen van het Dok die met de eerste prijs naar huis gingen; zij bouwden de langste tunnel met de breedste doorgang. Voor de groepen 3 en 4 was er daarnaast nog een tweede uitdaging: het bouwen van een aquaduct met papier en plakband. De leerlingen hadden vooronderzoek gedaan naar  hoe je het beste een aquaduct kon bouwen en brachten dit in 30 minuten in de praktijk. De Tarcisiusschool (Rotterdam) ging er met alle vier de prijzen vandoor.

De middag stond in het teken van de groepen 5 tot en met 8. Voor de groepen 5 en 6 waren er twee uitdagingen “De Ondoordringbare Wand” en “Kijken om een hoekje”.
Voor “De Ondoordringbare Wand” presenteerden de leerlingen een zelf ontworpen en geconstrueerde geluidsdichte wand aan de jury.  Ook hier waren het leerlingen van het Dok die de eerste prijs mee naar huis namen. De andere prijzen voor “De Ondoordringbare Wand” werden gewonnen door de Kandelaar (uit Ameide, 2e prijs), Ichthusschool (uit Hardinxveld Giessendam, 3e prijs) en Annie MG Schmidtschool (uit Den Haag, Creativiteitsprijs).

Voor de uitdaging “Kijken om een hoekje” moesten de leerlingen met een zelf bedachte spiegelopstelling tussen twee vaste punten en een vast aantal spiegels een zo lang mogelijke afstand afleggen. Leerlingen van De Rehobothschool (uit Hardinxveld Giessendam) gingen met de eerste prijs naar huis: zij wisten door spiegels meerdere keren te gebruiken de langste afstand te halen.

Groepen 7 en 8  zijn aan de slag gegaan met “Het Energieke Lampje” en presenteerden hun oplossing om met water genoeg stroom op te wekken om een ledlampje tenminste 30 seconden te laten branden. De leerlingen van “Plusklas De23” lukte dat door maar 9 gram water te gebruiken. Een bijzondere prestatie zeker omdat de 2e prijs naar het team ging dat al 76 gram nodig had. Zij hadden zelf een batterij gebouwd waarbij het water (met zout) de verbinding vormde.

Tot slot werd de doorzettersprijs uitgereikt aan een team dat mee had gedaan aan de uitdaging “Het Energieke Lampje”: Ondanks dat de juf het verkeerde koperdraad had besteld voor hun spoel, de regels te streng bleken voor hun oplossing ging dit team gewoon door en presenteerde zich uiteindelijk sterk op het Techniek Toernooi.

In totaal zijn er 25 prijzen uitgereikt en was de mening van de jury, bestaande uit onder andere hoogleraren van de TU Delft, dat het Techniek Toernooi Zuid Holland een zeer inspirerende en geslaagde dag was. Voor de 25 winnaars (van totaal 101 teams) betekend het een nieuwe ronde, met nieuwe kansen tijdens de landelijke finale van het Techniek Toernooi op 4 juni aanstaande in het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem.