terug naar overzicht

Speelforum Co-design met kinderen

23 juni 2023 — Wetenschapsknooppunt Delft

Op 16 november organiseren we een speelforum over kinderparticipatie met kwaliteit en diepgang. Een forum voor leerkrachten PO en VO, ontwerpers, pabo's, beleidsmakers en organisaties die input van kinderen willen krijgen.

Save the date: Donderdag 16 november 2023 14.00 tot 17.30

Bij het ontwerpen van bijvoorbeeld speelruimte, een gymles of buitenactiviteiten is participatie van kinderen heel gebruikelijk. Maar hoe bereik je daarin kwaliteit en diepgang? Co-design biedt een motiverende aanpak, waarmee kinderen, ontwerpers en leerkrachten hun voordeel kunnen doen.

Praktische, onderbouwde werkvormen

In dit Speelforum maken we kennis met werkvormen die kinderen helpen hun creativiteit in te zetten, ideefixatie te overwinnen en elkaar inspirerende feedback te geven. Deze werkvormen zijn gebaseerd op recent onderzoek en maken deel uit van de Your Turn toolkit voor codesign.

Co-design kan je met een hele klas uitvoeren. Daarbij is het belangrijk dat kinderen de kans krijgen om te oefenen in het ontwerpen en leersteun krijgen, bijvoorbeeld in het leren geven en ontvangen van feedback op een creatief idee. Ontwerpvaardigheden die kinderen zo ontwikkelen, zijn nauw verwant aan bredere 21e-eeuwse vaardigheden. Een grote kans voor het onderwijs: ontwerpprojecten voor kinderen vormen een drager voor deze waardevolle leerdoelen.

Opbrengsten van co-design

We bespreken ook de opbrengsten van co-design met kinderen. Die doen zich niet alleen voor bij het eindontwerp, maar gedurende het hele proces. Hoe kun je die kleine parels van ideeën en inzichten gedurende het proces opmerken en vastleggen? Hoe kun je werken op het niveau van kinderen en vervolgens als ontwerper zelf de resultaten interpreteren, en er de grotere thema’s uit destilleren?

Met medewerking van:

  • Dr. Ir. Remke Klapwijk, verbonden aan het Wetenschapsknooppunt TU Delft; onderzoekt hoe kinderen ontwerpvaardigheden ontwikkelen via ontwerpprojecten.
  • Ir. Mathieu Gielen, universitair docent ‘ontwerpen voor het spelende kind’ en oprichter ‘Play Well Lab’ aan TU Delft.
  • Dr. Alice Schut, Haagse Hogeschool, begin 2023 gepromoveerd bij de vakgroep Science Education and de TU Delft op ontwerpfeedback.
  • Prof. dr. Pieter Jan Stappers, hoogleraar ontwerptechnieken, Fac. Industrieel Ontwerpen TU Delft.

Doelgroep: leerkrachten primair onderwijs, docenten Technasium, Pabo-docenten Natuur & Techniek, techniekdocenten, ontwerpers, beleidsmakers gemeentes, organisaties die input van kinderen willen krijgen.

Over dit Speelforum

Een initiatief van Ruimte voor de Jeugd, het Play Well Lab TU Delft en Wetenschapsknooppunt TU Delft en vindt plaats op donderdag 16 november 2023 van 14.00 tot 17.30 uur in het Teaching Lab van de TU Delft.

Het Speelforum verbindt wetenschap, beleid en praktijk en is dé plek waar onderzoekers, professionals, vrijwilligers, overheden en ouders kunnen meedenken over de kracht van spelen.