terug naar overzicht

Summerschool Junior

1 december 2023 — Wetenschapsknooppunt Leiden

Leren over wetenschap, dat is voor sommige kinderen de beste start van de zomervakantie. Een terugblik op de afgelopen editie, en de aanmelding voor komende editie is vanaf nu geopend!

Op de universiteit

Het is maandagochtend in de zomervakantie. Het zonnetje schijnt over Leiden. De kinderen kijken een beetje zenuwachtig en verlegen om zich heen, in afwachting op wat ze te wachten staat deze week. Ze wiebelen een beetje heen en weer, naast hun ouders, op de houten bankjes in de grote collegezaal van het P.J. Veth gebouw. Vol bewondering wordt er rond gekeken naar de zaal. Voor veel kinderen is het de eerste keer dat ze op een universiteit zijn. ‘Welkom op deze zonnige ochtend bij de tweede editie van de Leidse Summerschool Junior. Hebben jullie er een beetje zin in?’ Een luide ‘Jaaaaah!’ klinkt door de zaal. Dat belooft veel goeds met zulke enthousiaste en nieuwsgierige kinderen.

Einsteins

De rest van de ochtend luisteren ze aandachtig naar een kindercollege over hoe er onderzoek wordt gedaan naar afvalstoffen in sloten. Nadat ze de ouders hebben uitgezwaaid, maken ze in de middag kennis met elkaar en hun groepje. Al snel komen de kinderen los: ‘Wij zijn de Einsteins!’ zegt Besir uit groep 7, terwijl alle groepjes om en om hun groepsnaam presenteren vooraan de klas.

Rondje wetenschap

De rest van de week worden de kinderen ondergedompeld in de wereld van wetenschap en de universiteit. ‘Hoe komt het eigenlijk dat als je een pil slikt, je geen pijn meer voelt in bijvoorbeeld je arm?’. Sommige kinderen steken heel snel en enthousiast hun vinger in de lucht, terwijl anderen diep nadenken hoe dat eigenlijk kan. Later in de week volgen de kinderen een workshop van de de Hortus botanicus Leiden, ze doen onderzoek in het Rijksmuseum van Oudheden en ze gaan langs bij een hoogleraar aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. ‘Hoe wist u dat u hoogleraar wilde worden?’. Ook gaan ze als echte onderzoekers te werk bij het isoleren van DNA uit een kiwi. Trots nemen ze aan het eind van de dag het DNA mee in een transparant buisje dat aan een kettinkje om hun nek bungelt.

Nog meer!

Aan het eind van de week vragen we de kinderen of ze nog verbeterpunten hebben, om de Summerschool volgend jaar nóg leuker te maken. Na de reacties ‘de dagen waren zo kort’ en ‘de tijd ging te snel’ is één ding zeker. Volgende zomer weer een Summerschool Junior. De aanmelding voor de Leidse Summerschool Junior 2024 is nu open voor leerlingen van groep 6 en 7; aanmelden is mogelijk via de website (individuele aanmelding).