terug naar overzicht

Talentlessen uitgebreid

7 juni 2024 — Wetenschapsknooppunt Leiden

Naast Italiaanse lessen worden er nu ook Chinese talentlessen gegeven op de basisschool. De kinderen zijn enthousiast, net zoals de de studenten die lesgeven en de leerkrachten.

 Chinese les

‘Welke plaats is dit, denk je: Láidùn!’ Alle kinderen staan en gaan weer zitten bij het Chinese woord voor Leiden, ofwel Láidùn; omhoog bij de tweede toon en bij de vierde toon zitten ze weer op hun stoelen. De studenten zijn vandaag met de vierde les begonnen bij de plusklas van de Morskring in Leiden.

‘Wie kan in het Chinees zeggen: Ik hou van hamburgers?’, vraagt Kay aan de kinderen. ‘Wǒ xǐhuān hànbǎobāo,’ antwoordt Ian. ‘Kun je er nu ook 4 bestellen?’, vraagt Oichiana. Ook dat gaat al snel! ‘Wist je trouwens dat ze het getal vier missen bij veel liften in flats in China? Het getal vier brengt ongeluk.’

Training

De lessenreeks Chinese taal en cultuur wordt gegeven door studenten van de opleiding Chinastudies van de Universiteit Leiden. Ook de door studenten gegeven Italiaanse lessen waren een succes dit jaar. Vooraf volgden de studenten een korte didactische training die gegeven werd vanuit het ICLON/Wetenschapsknooppunt Leiden.

Uitbreiding

De talentlessen zijn dit jaar uitgebreid met Chinese lessen. Kinderen maken zo al op jonge leeftijd kennis met allerlei vakken en studenten maken kennis met het werkveld onderwijs. Lessen vanuit Rechten staan gepland voor volgend schooljaar. Het aanbod is bedoeld voor plusklassen in de regio Leiden/Den Haag. De studenten geven een les van een uur op een vaste afgesproken dag (meestal op donderdag of vrijdag). Heeft u ook interesse? Laat het ons weten via wetenschapsknooppunt@iclon.leidenuniv.nl.

Chinees leren op de basisschool.