Verwonderpaspoort
Het Verwonderpaspoort verbindt de fysieke wereld op een leerzame en speelse manier aan een digitale wereld. Hierdoor kunnen basisschoolleerlingen een samenhangend educatief programma volgen bij verschillende betrokken organisaties. In Leiden draait een eerste pilot.
Onderzoekende houding
Het Verwonderpaspoort maakt kinderen enthousiast voor natuur, wetenschap en technologie. Het paspoort koppelt activiteiten op locatie of in de klas aan een digitale eilandenwereld, waarop leerlingen aanvullende activiteiten kunnen ontdekken. Het doel van al deze activiteiten is om de onderzoekende houding van kinderen te stimuleren. Tijdens de Wetenschap en Technologie Academie Leiden van 23 september jl. konden leerkrachten alvast zelf kennismaken met de diverse programma’s.
Samenwerking
Het Verwonderpaspoort is een initiatief van Naturalis Biodiversity Center, Museum Boerhaave, Technolab Leiden, Hogeschool Leiden en de Universiteit Leiden (Hortus botanicus Leiden, Junior Science Lab, Universe Awareness en Wetenschapsknooppunt Leiden). Het project wordt ondersteund met bijdragen van de Gemeente Leiden en het Mondriaan Fonds. Met deze samenwerking beogen de betrokken partners tevens het uitgebreide aanbod voor scholen op een overzichtelijke manier aan te bieden.
Leidse pilot
De Leidse wethouder Frank de Wit (onderwijs, sport en duurzaamheid) heeft tijdens de W&T Academie Leiden het eerste Verwonderpaspoort in ontvangst genomen. Vanaf september 2015 participeren vijf Leidse basisscholen in de eerste pilot van dit project. Vanaf januari 2016 is een stapsgewijze uitbreiding van deelnemende scholen voorzien.
verwonderpaspoort.nl
Scholen die op de hoogte gehouden willen worden van verdere ontwikkelingen kunnen zich via de website verwonderpaspoort.nl aanmelden voor de nieuwsbrief van het project.
Zie ook: foto-impressie W&T Academie Leiden en SleutelstadFM (incl. radiointerview).