terug naar overzicht

Vraag het een wetenschapper

19 februari 2014 — Wetenschapsknooppunt Leiden

Kinderen stellen voortdurend vragen. Hoogleraar Jos van den Broek (Universiteit Leiden) probeert daar een antwoord op te geven. Hij publiceerde vragen, antwoorden en allerlei bijbehorende leuke proefjes in twee boeken. Nieuwe vragen zijn altijd welkom!

Beste Martha,beste Marha

Martha stelt vaak vragen over de natuur. Zoals: “Krijgen lieveheerstbeestjes er elk jaar een stipje bij?” Of: “Hoe komt het dat onze poes van die witte sokjes heeft?” Ook andere kinderen zitten met zulke belangrijke vragen. Jos probeert op die vragen antwoorden te vinden. En daardoor komen er weer nieuwe vragen op. In de natuur blijken dikwijls gekke dingen plaats te vinden. Wat op het eerste gezicht onmogelijk lijkt, blijkt toch te kunnen. Ja, in de groene wereld om ons heen zijn sprookjes vaak veel echter dan grote mensen denken. En ja, er kunnen zelfs wonderen gebeuren. Denk jij soms dat Martha géén vleermuis zou kunnen worden? Echt wel! Lees maar in Beste Martha, want dan geloof je het zelf ook.

Wie is de baas van de zon?Baas van de zon

Maar ook: “Waarom is lood loodzwaar?” En: “Waarom hebben we zuurstof nodig?” Of: “Wat was er voor de Oerknal?” Stuk voor stuk spannende vragen die serieus genomen moeten worden. Voor echt niet iedere vraag is een passend antwoord. Soms weten we het antwoord domweg niet. We kunnen niet ‘aan de andere kant’ van de Oerknal kijken. Maar juist het ontbreken van antwoorden is zo spannend aan wetenschap. De jonge vragenstellers van nu zijn de Nobelprijswinnaars van straks. Daarom Wie is de baas van de Zon? als vervolg op Beste Martha, – omdat vragen vrij staat, en omdat er geen domme vragen bestaan; alleen domme antwoorden.

Bestellen

Beide boekjes zijn te online te bestellen. De boekjes kosten 14,95 per stuk (exclusief verzendkosten).

Vragen staat vrij

Heb je een vraag voor Jos? Stel hem gerust via zijn website. Een foto of tekening sturen mag ook!