terug naar overzicht

Wat doet jouw klas op 9 november 2022?

23 mei 2022 — Wetenschapsknooppunt EUR

Meedoen met “Alle Scholen Verzamelen” natuurlijk!

Op deze dag gaan kinderen in het hele land onderzoek doen naar hun sociale omgeving en vergelijken zij dit met hoe volwassenen hierover denken. Hebben kinderen hele andere ideeen bij wat er nodig is in hun sociale omgeving om zich goed te voelen? Op 9 november gaan we dit, onder leiding van wetenschapper dr. Karlijn Hermans, met zijn allen onderzoeken!

Volgend jaar een groep 6, 7 of 8 in het basisonderwijs? Noteer dan alvast deze datum in je agenda en leg ‘m vast op de jaarplanning van de school. En vergeet dan niet om je vanaf 14 juni aan te melden via de website www.allescholenverzamelen.nl.

Waarom meedoen?

  • Uw leerlingen krijgen meer inzicht in hun sociale omgeving en wat ze nodig hebben om zich goed te voelen.
  • De leerlingen maken op een speelse manier kennis met het doen van onderzoek middels de methodiek van onderzoekend leren.
  • Leerlingen helpen mee aan “echt onderzoek” door samen met een wetenschapper op zoek te gaan naar antwoorden.

Alle Scholen Verzamelen is een bijzonder project, georganiseerd door alle Wetenschapsknooppunten door heel Nederland. Het is een citizen science onderzoek, speciaal gericht op kinderen. Dit betekent dat onderzoekers van de universiteit de hulp inschakelen van kinderen uit het hele land, om samen een onderzoeksvraag op te lossen. Leerlingen in groep 7 en 8 uit heel Nederland gaan gezamenlijk op één dag data verzamelen voor een echt wetenschappelijk onderzoek.

Onlangs vond het Grote Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen, georganiseerd door NWO-NWA; Expeditie Next plaats in Franeker. Minister Dennis Wiersma opende dit festival met de woorden: “Wetenschap is je afvragen of iets kan, zelf gaan knutselen in je achtertuin, iets bouwen en blijven proberen tot het lukt en je iets nieuws hebt ontdekt. Dus blijf knutselen en blijf nieuwsgierig!” 

Precies dat is wat we doen met Alle Scholen Verzamelen!

Onze onderzoeker dr. Karlijn Hermans met minister Dennis Wiersma (Onderwijs) tijdens Het Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen Expeditie NEXT in Franeker.

headerfoto: Eric Fecken