terug naar overzicht

Your Turn update

6 september 2023 — Wetenschapsknooppunt Delft

Op de website www.tudelft.nl/yourturn zijn allerlei TU Delft ontwerpprojecten voor basisscholen te vinden. We zijn bezig onze handleidingen uit te breiden.

Deze materialen zijn direct toepasbaar in je praktijk en sluiten aan bij thema’s in je klas,. Toch zijn ze nog niet zo bekend, dus daar willen we verandering in brengen!

Het Wetenschapsknooppunt TU Delft ontwikkelde in de afgelopen jaren allerlei lesmateriaal voor het primair onderwijs. Vanuit praktijkgericht onderzoek en in co-creatie met leerkrachten ontwikkelen wij nieuwe werkvormen en lesmateriaal voor onderzoekend en ontwerpend leren in de klas. We bundelen ons lesmateriaal onder de naam Your Turn: aan de slag als echte ontwerpers. Your Turn is ontwikkeld samen met onderzoekers van faculteit Industrieel ontwerpen. Ontwerpend leren staat bij deze lessen centraal. Hierbij bedenken kinderen een oplossing voor een probleem; dit wordt door kinderen vaak als gemakkelijker en leuker ervaren dan het doen van onderzoek vanuit een onderzoeksvraag, omdat je bij ontwerpen met je handen kunt denken. Leerkrachten en Pabo studenten maken gebruik van onze materialen.

Op de website https://www.tudelft.nl/wetenschapsknooppunt/lesmateriaal zijn alle projecten, werkvormen en filmpjes met peer-to-peer uitleg te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld met ‘Ontwerp je buitenles’ een les laten ontwerpen door leerlingen uit groep 7 en 8 voor de kinderen uit groep 3 en 4 van de eigen school. Met de werkvorm ‘Keuzekruis’ komen kinderen op hun meest originele nieuwe idee uit.

Naast online materiaal hebben we ook een aantal fysieke boekjes van projecten laten drukken. Heb je interesse om deze te ontvangen? Stuur ons een berichtje

De eerste drie enthousiaste aanmeldingen ontvangen de boekjes van het ontwerpproject ‘Hoe maak je tijd zichtbaar?’ en de handleiding ‘YourTurn voor de leerkracht’ gratis van ons.